WItam,
Mam zadanie doświetlenia obiektu poruszającego się na taśmie produkcyjnej, obiekt ma być rozpoznawany przez czujnik wizyjny. Wpadłem na pomysł żeby zrobić listwę/panel SMD oparty na 3 watowych ledach (np. takich http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-70 ... 18789.html). Prosiłbym o kilka rad odnośnie:
= Czy to jest sensowny projekt i ma jakieś szanse na oczekiwany efekt ?
= Czy rozwiazanie z dodatkowym radiatorem przy każdym SMD zapewni odpowiednie odprowadzenie ciepła?
= Chętnie przeczytam wasze propozycje na rozwiązanie tego problemu, generalnie sprawa polega na tym że pomieszczenie jest stosunkowo ciemne a dodatkowym problem jest fakt że może się zdarzyć sytuacja "wpadnięcia promienia słonecznego" co mogłoby zakłocić odczyt.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięListwa/Taśma/Panel SMD 3W
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Listwa/Taśma/Panel SMD 3W
Witaj
Pomysł dobry.
Pomyśl nad białymi ledami 3000K - 3300K - barwa ciepła - prawdopodobnie przetwornik wizyjny będzie lepiej reagował na odbicia.
Nie wiem jaka jest konstrukcja mechaniczna urządzenia w miejscu gdzie mają być ledy, czujnik i taśma, więc ciężko powiedzieć, czy będzie działało dobrze, czy bardzo dobrze. Raczej przynajmniej dobrze. Co do natężenia oświetlenia - bardzo istotne jest jakie czujniki video zastosujesz. Jeśli je prześwietlisz - będzie dużo pomyłek, jeśli nie doświetlisz, "lewy promyk" może powodować błędy, więc konstrukcja mechaniczna i moc oświetlenia jest bardzo istotna.
Pamiętaj, że przy regulacji mocy białych ledów, zmienia się barwa. Pamiętaj też, żeby zastosować drivery do power led, a nie tylko rezystory ograniczające - uzyskasz dużą bezawaryjność i dobrą jakość oświetlenia.
Co do radiatorów, to są konieczne przy tej mocy. Nie wiem co będziesz liczył, sprawdzał, ale istotne są też wilgotność, bryzgoszczelność, zapylenie itp. Chodzi o 2 sprawy - żywotność układu - musi być szczelny jeśli będzie wilgotno lub mokro i przezroczystość powietrza - wpływ na wyniki. Jeśli są o duże przedmioty, to często ten ostatni aspekt można pominąć, ale należy pamiętać o okresowym czyszczeniu, które trzeba wpisać w książkę maszyny..
Pomysł dobry.
Pomyśl nad białymi ledami 3000K - 3300K - barwa ciepła - prawdopodobnie przetwornik wizyjny będzie lepiej reagował na odbicia.
Nie wiem jaka jest konstrukcja mechaniczna urządzenia w miejscu gdzie mają być ledy, czujnik i taśma, więc ciężko powiedzieć, czy będzie działało dobrze, czy bardzo dobrze. Raczej przynajmniej dobrze. Co do natężenia oświetlenia - bardzo istotne jest jakie czujniki video zastosujesz. Jeśli je prześwietlisz - będzie dużo pomyłek, jeśli nie doświetlisz, "lewy promyk" może powodować błędy, więc konstrukcja mechaniczna i moc oświetlenia jest bardzo istotna.
Pamiętaj, że przy regulacji mocy białych ledów, zmienia się barwa. Pamiętaj też, żeby zastosować drivery do power led, a nie tylko rezystory ograniczające - uzyskasz dużą bezawaryjność i dobrą jakość oświetlenia.
Co do radiatorów, to są konieczne przy tej mocy. Nie wiem co będziesz liczył, sprawdzał, ale istotne są też wilgotność, bryzgoszczelność, zapylenie itp. Chodzi o 2 sprawy - żywotność układu - musi być szczelny jeśli będzie wilgotno lub mokro i przezroczystość powietrza - wpływ na wyniki. Jeśli są o duże przedmioty, to często ten ostatni aspekt można pominąć, ale należy pamiętać o okresowym czyszczeniu, które trzeba wpisać w książkę maszyny..
Re: Listwa/Taśma/Panel SMD 3W
Dziękuje za odpowiedź. Generalnie myślałem nad zimną bielą ... w takim razie musze to jeszcze przeanalizować a co do czujnika jest to produkt Bannera iVu. Jezeli chodzi o warunki pracy to raczej nie sprawiające większych problemów poza "lewym promieniem".