http://oi45.tinypic.com/mn19gi.jpg

Edit: zmiana tytułu - dla porządku forumowego.
Pajączek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Wystarczy już tych zadań...Witajcie
Mam problem z jednym zadaniem z metrologii
W praktyce miałem do czynienia z różnymi przyrządami, ale żaden z nich, jaki miałem w swoich rękach nie wykorzystywał takich podstaw matematyki ...Witam.
Rzeczywiście, to raczej matematyka, ale matematyka jest podstawą chyba wszystkich nauk ścisłych. Metrologii również.
A skąd wiadomo, jakie jest oprogramowanie w tych przyrządach?W praktyce miałem do czynienia z różnymi przyrządami, ale żaden z nich, jaki miałem w swoich rękach nie wykorzystywał takich podstaw matematyki ...
I to bez względu czy mowa o czystym pomiarze, czy też wzorcowaniu.
Zgadza się, ale programując nie mam możliwości wprowadzenia czegoś takiego "Δi^2 = (a*Xi^(1/3)-Yi)^2 , bądź gotowego wzoru, no chyba że zrobię sobie makroTak więc każdy przyrząd, który stosuje uśrednianie, wykorzystuje te podstawy matematyczne.
Jak na przykład zwykłe ANSI CZgadza się, ale programując nie mam możliwości wprowadzenia czegoś takiego "Δi^2 = (a*Xi^(1/3)-Yi)^2 , bądź gotowego wzoru, no chyba że zrobię sobie makroTak więc każdy przyrząd, który stosuje uśrednianie, wykorzystuje te podstawy matematyczne.
Jak piszę określony algorytm, to tworzę jego strukturę z podstawowych działań matematycznych, a nie wzorów wykładanych na studiach.
Czyli taki skomplikowany wzór najpierw muszę przedstawić w postaci prostego działania matematycznego (licznik mianownik) a dopiero to działanie przenieść do mikro-kontrolera
W moim przypadku wiąże się to z odpowiednim połączeniem bloczków, czyli dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie, porównania itp. (tylko taką prostą matmą dysponuję)
Oczywiście później mogę zrobić makro, czyli jeden blok będący odzwierciedleniem owego wzoru.
Sam widzisz że nie ma możliwości przepisania gotowego wzoru. (być może są inne środowiska które mają w swojej bibliotece bardziej złożone działania)
No wiesz to są kompilatory tekstowe wyższego poziomu.Jak na przykład zwykłe ANSI C
Zawsze myślałem, że dzięki dobrodziejstwu rachunku operatorowego, można sprowadzić różniczki i równania różniczkowe do poziomu dzielenia/mnożenia i nie męczyć tym niepotrzebnie mikroprocesoraZwykłe mnożenie 2 liczb może zajmować kilkanaście linijek kodu, że o potęgowaniu czy różniczkach nie wspomnę.
Ze względu na dyskretny charakter obliczeń to nawet trzebaZawsze myślałem, że dzięki dobrodziejstwu rachunku operatorowego, można sprowadzić różniczki i równania różniczkowe do poziomu dzielenia/mnożenia i nie męczyć tym niepotrzebnie mikroprocesora
asembler to jest bajka w porównaniu do tego co robiłem 4 może 5 lat do tyłu...Tak między nami rafał: jeżeli mówimy o kompilatorach, czy raczej językach niższego poziomu to może zacznijmy od asemblera, tutaj nie masz takich działań jak wspomniane mnożenie/dzielenie (poza niektórymi przypadkami rdzeni)... jest co najwyżej dodawanie/odejmowanie/przesunięcia bitowe i porównanie/skoki... i jak tu sobie poradzić,
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości