Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy moge sprawdzić ładowarkę podłączoną do prądu ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam,
Mam zepsuta ładowarkę i chciałbym sprawdzić gdzie prąd już nie płynie.Czy mogę podłączyć ją do prądu i na kolejnych elementach elektroniczych sprawdzać napęcię>? nic się nie stanie ? słyszałem ,że może coś wybuchnąć ale czy to prawda ?
Pozdrawiam
Mam zepsuta ładowarkę i chciałbym sprawdzić gdzie prąd już nie płynie.Czy mogę podłączyć ją do prądu i na kolejnych elementach elektroniczych sprawdzać napęcię>? nic się nie stanie ? słyszałem ,że może coś wybuchnąć ale czy to prawda ?
Pozdrawiam
Re: Czy moge sprawdzić ładowarkę podłączoną do prądu ?
Podales malo informacji. To tak jak bys powiedzial "mieszkam w bloku na parterze i nie dochodzi do mnie prenumerata" czy wiecie dlaczego? co jest nie tak?
Podaj dane tej ladowarki do czego jest moze nawet masz do niej schemat. Wtedy mozna Ci pomoc a jak nie to musisz wybrac forum wrozek
Podaj dane tej ladowarki do czego jest moze nawet masz do niej schemat. Wtedy mozna Ci pomoc a jak nie to musisz wybrac forum wrozek
-
- -
Ja pytałem ,czy nic nie wybuchnie jak zacznę sprawdzać napięcie na poszczególnych elemenach-co to ma wspólnego z jej parametrami ?
Jakie pytanie taka odpowiedz Jak ladowarka jest od pana Jurka to nie wybuchnie ale ta od pana Wladka to moze wybuchnac
-
- -
Po prostu myślałem ,że nie jest to konieczne
Proszę bardzo :
Proszę bardzo :
Może wybuchnąć.
Może - bo się nie znasz. A nie znasz się, bo zadajesz tego typu pytania.
W każdym urządzeniu podłączanym do sieci występuje napięcie groźne dla życia. Chcesz ryzykować wystawanie całej rodziny w kondukcie żałobnym nad trumną? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi "tak" - grzeb w środku.
Jeśli jednak masz jeszcze na tyle wyobraźni, aby uświadomić sobie jak wielką stratę szykujesz swym odejściem wszystkim najbliższym - Proponuję albo serwis, albo nową ładowarkę.
Może - bo się nie znasz. A nie znasz się, bo zadajesz tego typu pytania.
W każdym urządzeniu podłączanym do sieci występuje napięcie groźne dla życia. Chcesz ryzykować wystawanie całej rodziny w kondukcie żałobnym nad trumną? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi "tak" - grzeb w środku.
Jeśli jednak masz jeszcze na tyle wyobraźni, aby uświadomić sobie jak wielką stratę szykujesz swym odejściem wszystkim najbliższym - Proponuję albo serwis, albo nową ładowarkę.
Daj sobie spokój i wyciągnij z kieszeni te kilkanaście złotych na nową ładowarkę. Nawet jeśli to nie wybuchnie to może być zepsuty element, którego nie da się wymienić, bo jest nietypowy. W szczególności, jeżeli się nie znasz na tym, a jak pisał poprzednik, 230V to nie żarty.
- Tomasz Gumny
- -
Zmierz omomierzem rezystancję między bolcami wtyczki.
Czy po podłączeniu do sieci, napięcia nie ma na obydwóch wyjściach?
Czy po podłączeniu do sieci, napięcia nie ma na obydwóch wyjściach?
-
- -
Zmierzyłem sobie napięcie na mostku prostowniczymwybuchł.Naszczęście nic mi się nie stało...
Czym Ty mierzyłeś to napięcie? amperomierzem?
To masz szczęście, że przeżyłeś, ale uważaj, człowiek ze spalonym mostkiem prostowniczym długo nie pociągnie... A jak sobie to napięcie mierzyłeś, może "per rectum"?Zmierzyłem sobie napięcie na mostku prostowniczymwybuchł.Naszczęście nic mi się nie stało...
MSPANC
Mówiłem, że wybuchnie?...
-
- -
Woltomierzem ... Szczerze powiedziawszy nawet coś na rękach poczułem kiedy wybuchałd nie chce wiedziec dlaczego
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- -
Przy prawidłowym pomiarze napięcia na mostku prostowniczym nie ma prawa nic wybuchnąć. Zwracam uwagę na wytłuszczenie.
Na marginesie - nie jest to przypadkiem zasilacz impulsowy?
Na marginesie - nie jest to przypadkiem zasilacz impulsowy?
- Tomasz Gumny
- -
Biorąc pod uwagę zakres napięć wejściowych - jest to na pewno przetwornica impulsowa.
No i tak ona wygląda:Biorąc pod uwagę zakres napięć wejściowych - jest to na pewno przetwornica impulsowa.
Ciekawe jakie te napięcia na tym mostku
Chciałbym zauważyć, że mostek prostowniczy ma na obudowie napisy +-~~ i to nie on się spalił. Spalony element to scalak w obudowie DIL8. Najprawdopodobniej sterownik tej przetwornicy. Może to być np. MC34063 albo coś innego i raczej górnolotnych elementów bym się tu nie spodziewał.
- Tomasz Gumny
- -
Nie sądzę, żeby zdjęcie przedstawiało "wybuchnięty" egzemplarz maroo...
"Brakująca" noga w obudowie DIP8 sugeruje jakiś scalony sterownika typu LinkSwitch, TinySwitch lub podobne innych producentów.
"Brakująca" noga w obudowie DIP8 sugeruje jakiś scalony sterownika typu LinkSwitch, TinySwitch lub podobne innych producentów.