Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siędioda LED sygnalizująca pradęzasilacza
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam !
Jestem w trakcie robienia zasilacza stabilizowanego (czekam na stabilizatory 78xx Wink ) z regulowanym napięciem.Mam takie oto pytanie : czy bez układów scalonych mogę sygnalizować pracę zasilacza diodą ? Chodzi mi o coś bardzo prostego a nie umiem sobie z tym poradzić ;( mianowicie:
Kiedy zasilacz podłączam do prądu nic się nie dzieje, kiedy DO zasilacza podłączam np. rezystor z diodą led, dioda NA zasilaczu wtedy mi się zapala, a kiedy odłączam to urządzenie wtedy ta dioda też się wyłącza.
Da rade coś takiego zrobić w miarę łatwo (dla początkującego)?
Pozdrawiam
Jestem w trakcie robienia zasilacza stabilizowanego (czekam na stabilizatory 78xx Wink ) z regulowanym napięciem.Mam takie oto pytanie : czy bez układów scalonych mogę sygnalizować pracę zasilacza diodą ? Chodzi mi o coś bardzo prostego a nie umiem sobie z tym poradzić ;( mianowicie:
Kiedy zasilacz podłączam do prądu nic się nie dzieje, kiedy DO zasilacza podłączam np. rezystor z diodą led, dioda NA zasilaczu wtedy mi się zapala, a kiedy odłączam to urządzenie wtedy ta dioda też się wyłącza.
Da rade coś takiego zrobić w miarę łatwo (dla początkującego)?
Pozdrawiam
Re: dioda LED sygnalizująca pradęzasilacza
To brzmi logicznie.Witam !
Określ blirzej co kombinujesz.
-
- -
Mamy sobie zasilacz na któorym jest dioda LED.Ona nie świeci.Podlączam coś do tego zasilacza ona się zapala (dioda LED sygnalizuje ,że coś JEST DO NIEGO PODŁĄCZONE ) .,kiedy odłącze moje urządzenie dioda gaśnie.
POZdrawiam
POZdrawiam
To kolego masz chyba nie tyle zasilacz co prostą ładowarkę do ogniw Ni-Cd lub Ni_Mh.
Dioda sygnalizuje proces ładowania ogniw.
W każdym razie ja mam taką właśnie do baterii zasilającej replikę ASG.
Dioda sygnalizuje proces ładowania ogniw.
W każdym razie ja mam taką właśnie do baterii zasilającej replikę ASG.
-
- -
TAk ale ja chcę cośtakiego zrobić!!!!
Poza tym li-po są lepsze baterie do asg
Poza tym li-po są lepsze baterie do asg
Jeżeli chcesz z ładowarki zrobić zasilacz to podepnij się od razu po stabilizacji i przed logicznym układem ładowania in tym całym cyrkiem. Daj jakąś orientacyjną fotkę co ty tam masz.
-
- -
robie wszystko od podstaw dlatego pytam się jak to zrobić
{Ozdrawiam
{Ozdrawiam
No i nadal nie wiadomo do czego konkretnie zmierzasz.
Budujesz zasilacz ??? regulowany ???
To wyszukiwarka na forum szybko doprowadzi cię do celu.
Budujesz zasilacz ??? regulowany ???
To wyszukiwarka na forum szybko doprowadzi cię do celu.
ECC: On chce zbudować zasilacz, ale sygnalizujący diodą że coś jest do zasilacza podłączone i że pobiera prąd.
Hmm... posobnik w linii zasilania odbiornika, obie strony posobnika na wejścia komparatora, wyjście komparatora steruje diodą... tyle że przydała by się jakaś histereza.
Hmm... posobnik w linii zasilania odbiornika, obie strony posobnika na wejścia komparatora, wyjście komparatora steruje diodą... tyle że przydała by się jakaś histereza.
No to przedstawiając to mniej więcej obrazowo, wyglądało by to jakoś tak:
- Tomasz Gumny
- -
Byle nie za duża, bo do zgaszenia diody będzie potrzebne podłączenie zewnętrznego źródła prądu.[...]tyle że przydała by się jakaś histereza.
Koledze chodzi o coś bardzo prostego, co sygnalizowałoby pobór prądu z zasilacza. No bo dołączenie jakiego kolwiek odbiornika zawsze jest związane z poborem prądu, i wtedy powinna świecić dioda. Oczywiście jest mnóstwo rozwiązań typowo elektronicznych, gdzie np. do pomiaru/wykrywania prądu wykorzystuje się rezystor o bardzo małej wartości i pomiar spadku napiecia na nim za pomocą odpowiedniego ukladu eleektronicznego (wzmacniacza). Ale to są dość skomplikowane uklady, z pewnością pod względem komplikacji przerosną ten budowany zasilacz.
Proponuję super proste rozwiązanie z wykorzystaniem kontaktronu. Cewka kontaktronu, połączona w szereg z odbiornikiem ma tylko kilka zwoi, np. 10 ÷50 (w zależności od przewidywanej wielkości prądu), wykonana z drutu np. o średnicy 0,5 ÷ 1mm, nie wprowadza praktycznie żadnych strat. Kontaktron umieszczony wewnątrz cewki włącza diodę LED. Czulość takiego czujnika jest dość duża, zależy od ilości zwoi, i można wykrywać prądy już nawet rzędu 1mA. Oczywiście trzeba ilość zwoi dobrać doświadczalnie do własnych potrzeb.
Proponuję super proste rozwiązanie z wykorzystaniem kontaktronu. Cewka kontaktronu, połączona w szereg z odbiornikiem ma tylko kilka zwoi, np. 10 ÷50 (w zależności od przewidywanej wielkości prądu), wykonana z drutu np. o średnicy 0,5 ÷ 1mm, nie wprowadza praktycznie żadnych strat. Kontaktron umieszczony wewnątrz cewki włącza diodę LED. Czulość takiego czujnika jest dość duża, zależy od ilości zwoi, i można wykrywać prądy już nawet rzędu 1mA. Oczywiście trzeba ilość zwoi dobrać doświadczalnie do własnych potrzeb.
-
- -
Mógłbyś drogi Marianie dać jakiś prowizoryczny schemat narysowany np. w paincie
Twoje rozwiązanie jest chyba najprostsze
Pozdrawiam
Twoje rozwiązanie jest chyba najprostsze
Pozdrawiam
- Tomasz Gumny
- -
Przeciętny kontaktron potrzebuje do zadziałania przynajmniej kilkunastu amperozwojów, dlatego to rozwiązanie ma sens dla większych prądów, na przykład przy nadzorowaniu żarówek w samochodzie. Przy prądzie 5A wystarczy 4..6 zwojów grubego drutu. Dla 50mA trzeba nawinąć na kontaktronie 400..600 zwojów.
No to może tranzystor o odpowiednio dużym prądzie bazy i odpowiednio dobrany rezystor między bazą a emiterem, a na kolektorze dioda sygnalizująca.
Co by to nie było, to powinno znaleźć się po "pierwotnej" stronie stabilizatora, jego prąd można skompensować, a po co pogarszać parametry stabilizacji. 0.7V na wejściu to niewielka różnica dla 78xx, do sygnalizacji wystarczy tranzystor trzy rezystory i led. Jeżeli nie ma potrzeby tracenia mocy to może być jakiś wzmacniacz operacyjny i sporo mniejszy spadek napięcia na rezystorze pomiarowym. W skrajnym przypadku nawet led równolegle wpięty do odpowiednio dużego rezystora pomiarowego da radę.
-
- -
Z moich obliczeń wynika ,że to coś na 0,02 A musi mieć cewkę 500 zwojów
Mozna gdzieś taką kupić ? szukałem ale nigdzie nie pisze ile cewka ma zwojów tylko jakieś mH jest podane.Można wiedzieć o co w nim chodzi ?
Pozdrawiam
Mozna gdzieś taką kupić ? szukałem ale nigdzie nie pisze ile cewka ma zwojów tylko jakieś mH jest podane.Można wiedzieć o co w nim chodzi ?
Pozdrawiam
Cewka to element indukcyjny, a indukcyjność mierzy się w henrach [H], zaś mH to mili henry.
Jak potrzebujesz 500 zw, to nawiń tyle ;p ... a miało być łatwo
Jak potrzebujesz 500 zw, to nawiń tyle ;p ... a miało być łatwo
-
- -
Czyli mam samemu zrobić taką cewkę ? tylko gdzie zwoje kupić ?