Witam.
Znalazłem na złomie wyświetlacz graficzny. Prawdopodobnie jego rozdzielczość to 256x128. Niestety nie znalazłem do niego żadnej noty katalogowej ani opisu wyprowadzeń. Bardzo proszę o pomoc w następujących kwestiach:
1. Opis wyprowadzeń (jest ich 18)
2. W jaki sposób podłączyć podświetlanie (wejście jest widoczne ale nie wiem jakie napięcie - możliwe że będzie wysokie)
3. Czy jest możliwe zbudowanie sterownika do niego na ATmega np 32
4. Właściwie to interesuje mnie wszystko co jest związane z uruchomieniem tego wyświetlacza.
Możliwe że ktoś miał już taki ekranik i wie jak to podłączyć i oprogramować.
Bedę bardzo wdzięczny za wszystkie porady.
Poniżej fotki.
http://obrazki.elektroda.pl/7927653100_1335086089.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/9429604000_1335086091.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/5835209300_1335086093.jpg
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki to wyswietlacz graficzny
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Jaki to wyswietlacz graficzny
Nio masz wyświetlacz ze złomu chcesz wiedzieć do czego mógł służyć ?
Czy znalazłeś złom i jak zaświeci to będziesz zadowolony i to Ci wystarczy bo zaświeciło coś co inni wyrzucili ?
Bo tak brzmi pytanie dosłownie
chyba że masz sprzęt który chciałbyś aby właśnie zagrał z tym wyświetlaczem ...
Zadaj sobie pytanie co chcesz osiągnąć z tym wyświetlaczem a koledzy dadzą odpowiedź .
ATmega nadaje się do olbrzymiej gamy zastosowań ... Ja używałem tego scalaczka dawno temu do programowania kluczy do cyfry polsatu niemieckich platform , francuskich oraz z sirius jakieś tam telewizje się hack-owało .... oczywiście hobbistycznie tylko ale satysfakcja była jak cholera
Szukasz takiej właśnie satysfakcji jeśli cokolwiek zrobisz z tym ekranem ? ?
Czy znalazłeś złom i jak zaświeci to będziesz zadowolony i to Ci wystarczy bo zaświeciło coś co inni wyrzucili ?
Bo tak brzmi pytanie dosłownie
chyba że masz sprzęt który chciałbyś aby właśnie zagrał z tym wyświetlaczem ...
Zadaj sobie pytanie co chcesz osiągnąć z tym wyświetlaczem a koledzy dadzą odpowiedź .
ATmega nadaje się do olbrzymiej gamy zastosowań ... Ja używałem tego scalaczka dawno temu do programowania kluczy do cyfry polsatu niemieckich platform , francuskich oraz z sirius jakieś tam telewizje się hack-owało .... oczywiście hobbistycznie tylko ale satysfakcja była jak cholera
Szukasz takiej właśnie satysfakcji jeśli cokolwiek zrobisz z tym ekranem ? ?
Dzięki atomggg za odpowiedź.
Sorki, nie wiedziałem że powinienem podać przyszłe zastosowanie tego wyświetlacza.
Mam w planie budowę kilku mierników i pomyślałem że wpakuję je do wspólnej obudowy
a wyświetlanie zrobię właśnie na LCD graficznym. Zawsze to ciekawsze rozwiązanie niż np. 3 wyświetlacze
alfanumeryczne. Co do ATmegi to bardziej miałem na mysli czy ten procesor sobie poradzi z obsługą tego LCD. Jeżeli chodzi o satysfakcję to będę miał ja wtedy gdy zacznę w pełni panować na każdym punktem
tego LCD. To chyba tyle wyjaśnień. Jeżeli możesz mi pomóc to dzieki wielkie.
Sorki, nie wiedziałem że powinienem podać przyszłe zastosowanie tego wyświetlacza.
Mam w planie budowę kilku mierników i pomyślałem że wpakuję je do wspólnej obudowy
a wyświetlanie zrobię właśnie na LCD graficznym. Zawsze to ciekawsze rozwiązanie niż np. 3 wyświetlacze
alfanumeryczne. Co do ATmegi to bardziej miałem na mysli czy ten procesor sobie poradzi z obsługą tego LCD. Jeżeli chodzi o satysfakcję to będę miał ja wtedy gdy zacznę w pełni panować na każdym punktem
tego LCD. To chyba tyle wyjaśnień. Jeżeli możesz mi pomóc to dzieki wielkie.
atomggg proponuje Ci zmienic forum najlepiej na jakies polonistyczne
Na necie nic nie znalazlem na temat tego wyswietlacza ale nie ma co sie zalamywac. Wszystkie uklady sa na nim widoczne (czasem bywaja tylko czarne kropki zalane zywica). Prawdopodbnie jest tak jak napisales 256x128. Z tym ze fizycznie jego organizacja wewnetrzna jest 512x64. Proponuje Ci sciagnac pdf do ukladow sed1180f i sed1190f. Na ich podstawie bedzie Ci latwiej zrozumiec jak ten wyswietlacz dziala oraz rozpracowac wyprowadzenia z analizy sed1190 dowiesz sie gdzie sa wyprowadzone sygnaly LP, YSCL, YD, YDIS, z analizy sed1180 FR, LP, ECL, XSCL, D0 - D3 oraz VDD, VSS. Ten wyswietlacz nie dysponuje wlasna pamiecia dlatego bedziesz potrzebowal na biezaco sterowac pikselami. Atmega moglbys sterowac specjalny kontroler (np. sed1335) do takiego wyswietlacza.
Na necie nic nie znalazlem na temat tego wyswietlacza ale nie ma co sie zalamywac. Wszystkie uklady sa na nim widoczne (czasem bywaja tylko czarne kropki zalane zywica). Prawdopodbnie jest tak jak napisales 256x128. Z tym ze fizycznie jego organizacja wewnetrzna jest 512x64. Proponuje Ci sciagnac pdf do ukladow sed1180f i sed1190f. Na ich podstawie bedzie Ci latwiej zrozumiec jak ten wyswietlacz dziala oraz rozpracowac wyprowadzenia z analizy sed1190 dowiesz sie gdzie sa wyprowadzone sygnaly LP, YSCL, YD, YDIS, z analizy sed1180 FR, LP, ECL, XSCL, D0 - D3 oraz VDD, VSS. Ten wyswietlacz nie dysponuje wlasna pamiecia dlatego bedziesz potrzebowal na biezaco sterowac pikselami. Atmega moglbys sterowac specjalny kontroler (np. sed1335) do takiego wyswietlacza.
Dzięki ACeK za podpowiedzi.
Już częściowo rozpracowałem wyprowadzenia.
Jak będę miał jakieś interesujące sukcesy to podzielę się na forum.
Już częściowo rozpracowałem wyprowadzenia.
Jak będę miał jakieś interesujące sukcesy to podzielę się na forum.
Witam,
niestety juz dawno sie poddalem jak chodzi o ten LCD.
Opis wyprowadzen jak znajde to wysle Ci mailem.
Zrezygnowalem z niego bo znalazlem ciekawszy ze sterownikiem i pamiecia ekranu (219x60) .
Cena to ok 40 PLN. Gdyby go sprzedawali za 25 PLN to juz by go nie bylo w magazynie.
Jest mniejszy ale do moich potrzeb nadaje sie idealnie.
Jestem w trakcie pisania biblioteki do tego wyswietlacza.
Efekty mozna zobaczyc na fotkach na dole strony:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=
Pozdrawiam
niestety juz dawno sie poddalem jak chodzi o ten LCD.
Opis wyprowadzen jak znajde to wysle Ci mailem.
Zrezygnowalem z niego bo znalazlem ciekawszy ze sterownikiem i pamiecia ekranu (219x60) .
Cena to ok 40 PLN. Gdyby go sprzedawali za 25 PLN to juz by go nie bylo w magazynie.
Jest mniejszy ale do moich potrzeb nadaje sie idealnie.
Jestem w trakcie pisania biblioteki do tego wyswietlacza.
Efekty mozna zobaczyc na fotkach na dole strony:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
Panowie a do dell inspirion 1525 tez będzie pasował?
będzie , będzie