Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z prostym wzmakiem.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam. Na początku wspomne, że ten wzmak to moją pierwsza zrobiona od podstaw konstrukcja. Zacząłem się bawić tą konstrukcja(wiem, że po turecku, ale schemat i PCB jest) http://www.diyaudiotr.com/islecler/tamm ... e#sonyorum. Problem mój polega na tym, że ów wzmacniacz zadziałał tylko 2min. Później sie spaliły bezpieczniki. Wymieniłem i paliły się tak ciągle aż wkońcu strzelił mi mostek prostowniczy. Wymieniłem na mocniejszy(8A) i wgl nie zadziałało, nagrzało się trafo(T4-d-4255-014-1). Zalożyłem kolejne(Unitra TS501/11) troszke słabsze i dalej nie działa. Jedyne co zauważyłem to mostek znowu sie nagrzał i się spalił, ale trafo też miało podwyższoną temperaturę. Nie wiem już co robić. Mam nadzieje, że znajdę jakieś wsparcie tutaj. Pozdrawiam.
P.S. Jeśli zły dział proszę szanowną administracje o przeniesienie.
Edit by Pajączek: Owszem... zły, przeniosłem.
P.S. Jeśli zły dział proszę szanowną administracje o przeniesienie.
Edit by Pajączek: Owszem... zły, przeniosłem.
Re: Problem z prostym wzmakiem.
Odważny jesteś. Ten temat trzeba było założyć jak 2. raz spaliłeś bezpieczniki.
Jeśli to twoja pierwsza konstrukcja to schemat i płytka nie wystarczą. Na pewno jest kilka artykułów poświęconych temu tematowi, więc może warto poczytać.
Jeśli to twoja pierwsza konstrukcja to schemat i płytka nie wystarczą. Na pewno jest kilka artykułów poświęconych temu tematowi, więc może warto poczytać.
Na innym forum(nazwy nie podam, bo siedzą tam same geniusze i usuwają posty początkujących) to nie było za dużo rozpisane, był tylko link który ja podałem i zdjęcia jednego gościa który sam to zrobił.
Jeśli jest to projekt geniuszy to zakładam, że działa, a zdjęcia działającego urządzenia nie pomogą w ustaleniu co jest przyczyną twoich "fajerwerków".
No, nie. Dla pewności zamontowalem mostek 2x mocniejszy, niż daje moje trafo. Zabuczyło chwilke i dupa. Zaśmierdziało od mostka i trafo się nagrzalo. Jedyne co zrobiłem inaczej to mase dalem z obduowy, a nie z trafa, ale to różnicy chyba nie ma?
Masę z obudowy zamiast z trafa? Nie rozumiem, mógłbyś wrzucić zdjęcie albo wytłumaczyć jakoś przystępnie? 

http://europa.spaceports.com/~fishbake/amp/ca100.htm na tej stronie jest schemat zasilacza, i masa jest z trafa,a nie z obudowy.

Ta masa, jak ty na to mówisz, jest przecież na schemacie końcem obu uzwojeń wtórnych. (twojego zasilania)
To jest tak zwane 0. Połącz to tak jak na schemacie.
No i zaś to samo.
Odłączyć zasilacz od układu
wymontować wszystko do prostaka
i pomiar.
Jeżeli wszystko ok to dodajemy następny element. I co?
No i pomiar.
Tak postępujesz aż zasilacz kompletnie działa.
We wzmacniaczu wyciągasz tranzystory mocy i pomiar.
Podaj nam wyniki twoich pomiarów to pomyślimy dalej.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2012, o 16:14 przez ECC88, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomierze jak kupie mostek. Czy może jutro.
Dodano po namyśle
Co sądzicie o takim rozwiązaniu problemu z zasilaniem?
Dodano po namyśle

-
- -
Jeśli tak zrobiłeś to nic dziwnego, że Ci się pali. Podłączyłeś prawidłowo ale na zasilanie nie symetryczne, a Ty potrzebujesz ewidentnie symetryczne. Nie możesz tak zrobić. Porównaj poprzedni obrazek zamieszczony przez ECC88.
Teraz też zwróciłem uwagę na trafo - 50W to trochę dużo za mało jak na wzmacniacz 2x100W. Jaki on ma dokładnie symbol?
Teraz też zwróciłem uwagę na trafo - 50W to trochę dużo za mało jak na wzmacniacz 2x100W. Jaki on ma dokładnie symbol?
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2012, o 20:46 przez 000andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli schemat drugiego zasilacza odpada? Ok już nic nie kombinuje. Jutro mierze od początku.
-
- -
Aby miało swoją moc potrzebujesz trafo 250W około 2 x 32-35V
mam trafo 2x25V, więc powinno i tak przyzwoicie zagrać, nie trzeba mi 100W.
-
- -
A jakiej mocy? Bo napięcie to nie wszystko. Jak tranzystory pociągną duży prąd to poczujesz tylko swąd izolacji.
Trafo mam T4-d-4255-014-1
Dodano po namyśle
2 x 25,6 V
2 x 2,2 A
Edit:
Zamiennie stosowane było za TS120/13
Dodano po namyśle
Mam pytanie. Jak określa się ten punkt zero w transformatorze??
Dodano po namyśle
Podłaczyłem sam Mostek, i za mostkiem było napięcie U=15V. Dodam, że mostek, ani trafo ts50/11 nie nagrzało się w ogóle.
Dodano po namyśle
2 x 25,6 V
2 x 2,2 A
Edit:
Zamiennie stosowane było za TS120/13
Dodano po namyśle
Mam pytanie. Jak określa się ten punkt zero w transformatorze??
Dodano po namyśle
Podłaczyłem sam Mostek, i za mostkiem było napięcie U=15V. Dodam, że mostek, ani trafo ts50/11 nie nagrzało się w ogóle.

Jeżeli podłączyłeś to odpowiednio, to mierząc napięcie w stosunku do zera, to na plusie Gretza powinno być napięcie dodatnie a na minusie takie samo tylko że ujemne.
Narysuj nam najlepiej jak to podłączyłeś.
PS
Macie gdzieś jakiś mały programik z biblioteką elementów elektronicznych do szybkiego rysowania schematów.
W takich dyskusjach przydało by się cuś takiego. Robić rysunki w Eagl'u do szybkiej odpowiedzi to też mi się nie zawsze chcę.
Chodzi mi o coś prostego.
Narysuj nam najlepiej jak to podłączyłeś.
PS
Macie gdzieś jakiś mały programik z biblioteką elementów elektronicznych do szybkiego rysowania schematów.
W takich dyskusjach przydało by się cuś takiego. Robić rysunki w Eagl'u do szybkiej odpowiedzi to też mi się nie zawsze chcę.
Chodzi mi o coś prostego.
LTSpice ?? nie jest to może jego główne zadanie...
Jak mam multimetr to on zawsze pokazuje gdzie jest plus a gdzie minus
Podłaczyłem to tak:

Dodano po namyśle
Następny krok to :

Znacie jakiś sposób by sprawdzić stan kondensatora?

Podłaczyłem to tak:

Dodano po namyśle
Następny krok to :

Znacie jakiś sposób by sprawdzić stan kondensatora?
Z tego nic nie będzie.
Dodaje rysunek z "miernikami". Tak to połącz i pomierz.
Powoli mam wrażenie że twój trafo nie ma dwóch uzwojeń wtórnych.
Pokaż fotkę wyj. transformatora.
PS
Za mostkiem napięcie będzie odrobine większe.
Dodaje rysunek z "miernikami". Tak to połącz i pomierz.
Powoli mam wrażenie że twój trafo nie ma dwóch uzwojeń wtórnych.
Pokaż fotkę wyj. transformatora.
PS
Za mostkiem napięcie będzie odrobine większe.
- Załączniki
-
- pps.jpg (23.87KiB)Przejrzano 11944 razy