Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z budową piecyka gitarowego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.zacząłem robić wzmacniacz gitarowy 100w i mam kilka pytań.Zacznę od tego.
to jest końcówka mocy 100w a to trafo 2x30v 200w i teraz czy trafo jest dobrze podłączone?
to jest końcówka mocy 100w a to trafo 2x30v 200w i teraz czy trafo jest dobrze podłączone?
Re: problem z budową piecyka gitarowego
Drzwiami wyleciałeś to kominem wlazłeś!?!
Ja ponad 50 lat temu miałem 9 lat i podobny problem. Mówię podobny bo w tedy napięcia anodowe były o drobinę inne.
Znalazłem rozwiązanie problemu w szkolnej bibliotece. W jakiś tam knigach z fizyki albo cuś.
Zanim będziesz tutaj całkiem zlekceważony to proponuję zacząć się zapoznawać z lekturą tego typu:
http://www.mif.pg.gda.pl/pl/download/La ... z14_01.pdf
Ja ponad 50 lat temu miałem 9 lat i podobny problem. Mówię podobny bo w tedy napięcia anodowe były o drobinę inne.
Znalazłem rozwiązanie problemu w szkolnej bibliotece. W jakiś tam knigach z fizyki albo cuś.
Zanim będziesz tutaj całkiem zlekceważony to proponuję zacząć się zapoznawać z lekturą tego typu:
http://www.mif.pg.gda.pl/pl/download/La ... z14_01.pdf
jak ja miałem 9 lat to nawet nie wiedziałem co to transformator.
Gdzie dać tranzystory BD250 i BD249
na tylnej ścianie czy każdy osobno żeby było lepsze odprowadzenie ciepła?
na tylnej ścianie czy każdy osobno żeby było lepsze odprowadzenie ciepła?
dzięki.
które z tych potencjometrów to volume nie zmieniające barwy tonu?
i jakie dać potencjometry A czy B ?
czy te wartościowości podane są dobre?
które z tych potencjometrów to volume nie zmieniające barwy tonu?
i jakie dać potencjometry A czy B ?
czy te wartościowości podane są dobre?
I wiele się nie zmieniło od tamtego czasu...ak ja miałem 9 lat to nawet nie wiedziałem co to transformator
To jak będzie z tymi potencjometrami?
Dokładnie tak, jak na schemacie, który zresztą sam zamieściłeś powyżej. Czytać też mamy za Ciebie?To jak będzie z tymi potencjometrami?
ale na schemacie nie pisze które mają być logarytmiczne a które liniowe.
a to oznaczenie WZMOC.to jest to samo co volume?
a to oznaczenie WZMOC.to jest to samo co volume?
Na schemacie NIE JEST NAPISANE, bo nie ma potrzeby. Każdy (nawet amator) wie, że w układzie aktywnym barwy stosuje się potencjometry liniowe, a we wzmocnieniu logarytmiczne. Każdy amator wie również, że "europa" oznacza swoje wyroby inaczej niż "reszta świata" - Charakterystykę logarytmiczną oznaczamy w Europie literką "B", a liniową literką "A". "Reszta świata oznacza je odwrotnie. Jedynie potencjometry o charakterystyce wykładniczej oznaczane są tak samo - literką "C". No i takie samo oznaczenie mają też potencjometry od regulacji balansu (specjalnie robione do takiego przeznaczenia) - oznacza się je literkami "M+N".ale na schemacie nie pisze które mają być logarytmiczne a które liniowe.
Mamusiu... A z czym może się kojarzyć SKRÓT "WZMOC" jeśli nie ze "WZMOCNIENIEM"? A co to jest VOLUME ?"Poziom"(sygnału" - czyli inaczej WZMOCNIENIE...a to oznaczenie WZMOC.to jest to samo co volume?
Tyle gwoli wyjaśnienia rzeczy oczywistych.
Wesołych Świąt.
Dzięki.
Podłączyłem trafo,tranzystory mocy,głośnik i sygnał z mp3 do końcówki mocy.Głośnik buczy ale nic nie gra.
Tranzystory BD250 się grzeją,a BD149 są zimne.Gdy odłącze głośnik to wszystkie tranzystory są zimne.
Co jest nie tak?
Podłączyłem trafo,tranzystory mocy,głośnik i sygnał z mp3 do końcówki mocy.Głośnik buczy ale nic nie gra.
Tranzystory BD250 się grzeją,a BD149 są zimne.Gdy odłącze głośnik to wszystkie tranzystory są zimne.
Co jest nie tak?
Pierwsza rzecz to sprawdzenie napiecia stalego na wyjsciu - w zasadzie powinno sie uruchamiac wzmacniacz z podlaczonym tam miernikiem. Najprawdopodobniej masz duza skladowa stala na wyjsciu, spowodowana uszkodzeniem tranzystorow lub bledami montazowymi (oczywiscie chodzi o bd249 a nie 149?). Jak ci nie szkoda glosnika, to z glosnikiem, a jak szkoda, to z jakims obciazeniem (niech bedzie to moje zelazko ) zmierz napiecia w newralgicznych punktach. wtedy moze bedzie mozna zdalnie okreslic przyczyne klopotow.
Dzięki,chodzi o BD249
A gdzie są te punkty?
A gdzie są te punkty?
Nogi tranzystorow
na wyjściu z podłączonym głośnikiem mam 130mV
Nadal niewiele wiemy... Napiecia na nogach tranzystorow pozwola po pierwsze potwierdzic albo wykluczyc uszkodzenie tych elementow a po drugie znalezc ewentualny blad w montazu - zreszta sam to bedziesz mogl latwo przeanalizowac, jak np. stwierdzisz, ze w dwoch punktach ukladu jest rozne napiecie mimo, ze te punkty sa (a raczej powinny byc) ze soba galwanicznie polaczone - dosc czesto sie to zdarza. Sprawdz tez, czy nie pomyliles nog tranzystorow i diod.
takie napięcia są na tranystorach.
Ale nie tak...
Po pierwsze jeden kabel woltomierza do masy, z drugim do nog tranzystorow, a wyniki z plusem albo minusem, w odniesieniu do schematu.
Po drugie - tam jest wiecej tranzystorow
Po trzecie - dokladnosc! - nie mozesz miec takich wynikow na bd250. Wyniki wystarcza do jednego miejsca po przecinku, ale porzadnie, bo teraz od razu widac, ze cos jest nie tak.
Po pierwsze jeden kabel woltomierza do masy, z drugim do nog tranzystorow, a wyniki z plusem albo minusem, w odniesieniu do schematu.
Po drugie - tam jest wiecej tranzystorow
Po trzecie - dokladnosc! - nie mozesz miec takich wynikow na bd250. Wyniki wystarcza do jednego miejsca po przecinku, ale porzadnie, bo teraz od razu widac, ze cos jest nie tak.