Witam,
od dwóch dni męczę się z układem mającym na celu zamykanie/otwieranie obwodu w zależności od padania (bądź nie padania ;]) promienia podczerwonego na fototranzystor. Niby układ banalny, ale jak widać może przysporzyć sporo problemów nie-elektronikowi ;]. Całość ma służyć do pomiaru prędkości pewnego przedmiotu. W załączniku przesyłam narysowany schemat owego układziku. Wybaczcie jakość. Problem w tym, że prąd płynie tylko przez diodę, a nie między kolektorem, a emiterem fototranzystora podczas przysłonięcia diody. Już sam nie wiem, co robię źle.
Oba widoczne na schemacie rezystory mają wartość 300Ω. Ten czujnik fotoelektryczny ma oznaczenia [t p801A]
Z góry dzięki za pomoc,
mmica
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNiejasna zasada działania fototranzystora jako przełącznika
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Tomasz Gumny
- -
Re: Niejasna zasada działania fototranzystora jako przełączn
To normalne, że prąd kolektora jest minimalny, gdy na fototranzystor nie pada światło.[...] prąd płynie tylko przez diodę, a nie między kolektorem, a emiterem fototranzystora podczas przysłonięcia diody.
Dla fototranzystora trochę za mała rezystancja. Z kolei dla IRED wydaje się za duża, ale to zależy od typu i potrzebnego zasięgu.Oba widoczne na schemacie rezystory mają wartość 300Ω.
Wskazane jest podawanie linku do pdf-a.Ten czujnik fotoelektryczny ma oznaczenia [t p801A]
Re: Niejasna zasada działania fototranzystora jako przełączn
Ten "czujnik" to transoptor i jeśli używasz go do detekcji IR to pomyliłeś zastosowania.Witam,
od dwóch dni męczę się z układem mającym na celu zamykanie/otwieranie obwodu w zależności od padania (bądź nie padania ;]) promienia podczerwonego na fototranzystor. .... Już sam nie wiem, co robię źle.
Ten czujnik fotoelektryczny ma oznaczenia [t p801A]
mmica
Potrzebujesz fototranzystora, to taki tranzystor z soczewką, transoptor ma wbudowaną diodę nadawczą IR a nie detektor.