Chciałem zrobić listwę typu master-slave, która po wyłączeniu komputera (master) odcinałaby zasilanie od reszty urządzeń (slave). Swoją listwę oparłem o ten banalnie prosty układ (cały artykuł):

W układzie zastosowałem triak BT138-600 (karta katalogowa). Dopóki pod wejście "master" (na przytoczonym schemacie "video") podpinałem żarówkę, wszystko działało prawidłowo (na "tv" pojawiało się 230V).
Problem pojawił się po podpięciu zasilacza ATX (bardzo słabo obciążonego) zamiast żarówki. Triak wszedł w stan przewodzenia i w takim stanie już pozostał nawet pod odłączeniu zasilacza. Dzisiaj kupiłem do testów kilka triaków BT136-600. Pierwszy z nich załatwiłem w identyczny sposób. Przy podejściu do drugiego triaka podpiąłem świetlówkę energooszczędną. Tym razem triak nie wszedł w permanentne przewodzenie i teoretycznie działa, ale wypuszcza z siebie tylko 180V. W tej próbie dodałem też ten rezystor widoczny na schemacie (wcześniej go nie podłączałem). Pod usunięciu rezystora triak dalej wypuszcza tylko 180V.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, co robię źle? Na forum wyczytałem, że można spróbować dodać filtry RC, ale za to też nie bardzo wiem, jak się zabrać (a tamtych wątków nie chciałem zaśmiecać tak głupimi pytaniami;)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.