Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wyładowania w elektronice -zastosowania

zawier
-
-
Wyładowania w elektronice -zastosowania

Postautor: zawier » 17 sie 2011, o 20:46

Witam.
Czy moglby ktos podać jakie sa wyladowania w elektronice, ich zastosowania i rodzaje? Ewentualnie gdzie tego szukac i pod jakim katem.. Zartownisiom z pomoca googli dziekuje-nic nie ma :) Prosze o szybka odpowiedz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Wyładowania w elektronice -zastosowania

Postautor: pajaczek » 17 sie 2011, o 22:13

Niebezpieczne ;)

W google poda Ci całe mnóstwo informacji, widocznie źle pytasz.

Jakie są, chociażby ESD, na dobry początek.

zawier
-
-

Postautor: zawier » 18 sie 2011, o 19:22

Mój temat to wyładowania w elektronice-charakterystyka i zastosowanie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie dlatego proszę o podpowiedź gdzie szukać. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

tg3a
-
-

Postautor: tg3a » 18 sie 2011, o 23:57

Witam.
Właściwie nie bardzo chciałem się odzywać, bo temat jest mi mało znany, ale doszedłem do wniosku, że mogę przynajmniej podrzucić pewne hasła.
A więc wyładowania zachodzą m.in. również w różnego rodzaju lampach wyładowczych (na pewno nie będzie to pełna lista):
-neonówki i bazujące na tej samej zasadzie lampy "Nixie" (były stosowane w starych typach mierników cyfrowych, i niekiedy wracają w ramach mody "retro")
-wyświetlacze plazmowe
-świetlówki (bywają zasilane przy użyciu układów elektronicznych)
-lampy błyskowe (j.w.)
-za moich młodych lat uczyłem się też o tyratronach, ale chyba zostały już całkowicie wyparte przez tyrystory
-odgromniki w postaci lamp wyładowczych
-i nie będące lampami, ale raczej specyficznymi konstrukcjami ochronnymi/odgromowymi - iskierniki
Może jeszcze dałoby się wspomnieć w tym temacie o układach do generacji wysokich napięć, służących do wytwarzania kontrolowanych wyładowań (np. generator Marxa).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Postautor: ECC88 » 19 sie 2011, o 11:23

Zastosowania???
Może nie typowe ale działa.
Z wyświetlacza robimy wzmacniacz słuchawkowy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”