Czy moglby ktos podać jakie sa wyladowania w elektronice, ich zastosowania i rodzaje? Ewentualnie gdzie tego szukac i pod jakim katem.. Zartownisiom z pomoca googli dziekuje-nic nie ma
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWyładowania w elektronice -zastosowania
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.
Czy moglby ktos podać jakie sa wyladowania w elektronice, ich zastosowania i rodzaje? Ewentualnie gdzie tego szukac i pod jakim katem.. Zartownisiom z pomoca googli dziekuje-nic nie ma
Prosze o szybka odpowiedz.
Re: Wyładowania w elektronice -zastosowania
Niebezpieczne 
W google poda Ci całe mnóstwo informacji, widocznie źle pytasz.
Jakie są, chociażby ESD, na dobry początek.
W google poda Ci całe mnóstwo informacji, widocznie źle pytasz.
Jakie są, chociażby ESD, na dobry początek.
Mój temat to wyładowania w elektronice-charakterystyka i zastosowanie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie dlatego proszę o podpowiedź gdzie szukać. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Witam.
Właściwie nie bardzo chciałem się odzywać, bo temat jest mi mało znany, ale doszedłem do wniosku, że mogę przynajmniej podrzucić pewne hasła.
A więc wyładowania zachodzą m.in. również w różnego rodzaju lampach wyładowczych (na pewno nie będzie to pełna lista):
-neonówki i bazujące na tej samej zasadzie lampy "Nixie" (były stosowane w starych typach mierników cyfrowych, i niekiedy wracają w ramach mody "retro")
-wyświetlacze plazmowe
-świetlówki (bywają zasilane przy użyciu układów elektronicznych)
-lampy błyskowe (j.w.)
-za moich młodych lat uczyłem się też o tyratronach, ale chyba zostały już całkowicie wyparte przez tyrystory
-odgromniki w postaci lamp wyładowczych
-i nie będące lampami, ale raczej specyficznymi konstrukcjami ochronnymi/odgromowymi - iskierniki
Może jeszcze dałoby się wspomnieć w tym temacie o układach do generacji wysokich napięć, służących do wytwarzania kontrolowanych wyładowań (np. generator Marxa).
Pozdrawiam
Właściwie nie bardzo chciałem się odzywać, bo temat jest mi mało znany, ale doszedłem do wniosku, że mogę przynajmniej podrzucić pewne hasła.
A więc wyładowania zachodzą m.in. również w różnego rodzaju lampach wyładowczych (na pewno nie będzie to pełna lista):
-neonówki i bazujące na tej samej zasadzie lampy "Nixie" (były stosowane w starych typach mierników cyfrowych, i niekiedy wracają w ramach mody "retro")
-wyświetlacze plazmowe
-świetlówki (bywają zasilane przy użyciu układów elektronicznych)
-lampy błyskowe (j.w.)
-za moich młodych lat uczyłem się też o tyratronach, ale chyba zostały już całkowicie wyparte przez tyrystory
-odgromniki w postaci lamp wyładowczych
-i nie będące lampami, ale raczej specyficznymi konstrukcjami ochronnymi/odgromowymi - iskierniki
Może jeszcze dałoby się wspomnieć w tym temacie o układach do generacji wysokich napięć, służących do wytwarzania kontrolowanych wyładowań (np. generator Marxa).
Pozdrawiam
Zastosowania???
Może nie typowe ale działa.
Z wyświetlacza robimy wzmacniacz słuchawkowy.

Może nie typowe ale działa.
Z wyświetlacza robimy wzmacniacz słuchawkowy.