Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zabezpieczenie nadnapięciowe

Faber33
-
-
Zabezpieczenie nadnapięciowe

Postautor: Faber33 » 14 mar 2011, o 17:15

Witam. Chciałbym dowiedzieć się od Was bardziej obeznanych kolegów ...jak wykonać proste ale skuteczne zabezpieczenie nadnapięciowe do zasilacza warsztatowego????...tzn. jeśli ulegną uszkodzenie tranzystorowy mocy to na wyjściu zasilacza pojawi się całe napięcie jak może dać zasilacz...czyli w moim przypadku ok. 36V (bez obciążenia oczywiście).

Czytam że można zastosować tyrystor wyzwalany diodą zenera na odpowiednie napięcie. I tu mam kolejne pytanie...czy tyrystor ten ma zwierać zaciski zasilacza czy zwierać + do masy ( tutaj mam kolejne pytanie...ponieważ nie mam w domu sieci 3 przewodowej więc czy zerowanie będzie w tym wypadku skuteczne???)

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź ;)

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Re: Zabezpieczenie nadnapięciowe

Postautor: r-mik » 15 mar 2011, o 08:15

Witam. Chciałbym dowiedzieć się od Was bardziej obeznanych kolegów ...jak wykonać proste ale skuteczne zabezpieczenie nadnapięciowe do zasilacza warsztatowego????...tzn. jeśli ulegną uszkodzenie tranzystorowy mocy to na wyjściu zasilacza pojawi się całe napięcie jak może dać zasilacz...czyli w moim przypadku ok. 36V (bez obciążenia oczywiście).

Czytam że można zastosować tyrystor wyzwalany diodą zenera na odpowiednie napięcie. I tu mam kolejne pytanie...czy tyrystor ten ma zwierać zaciski zasilacza czy zwierać + do masy ( tutaj mam kolejne pytanie...ponieważ nie mam w domu sieci 3 przewodowej więc czy zerowanie będzie w tym wypadku skuteczne???)

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź ;)
Tyrystor z diodą Zenera ewentualnie potencjometr + ewentualnie bezpiecznik.

A co ma do tego uzienienie?

Faber33
-
-

Postautor: Faber33 » 15 mar 2011, o 17:17

bezpiecznik mam stronie wtórnej transformatora jest on na 3.15A bezpiecznik też o taki amperażu tam mam. Może taki być czy lepiej żeby był mniejszy???.

Co do uziemienia... to gdzie w książce widziałem schemat takiego zabezpieczania i tyrystor był włączony miedzy + a masę :/

ht6542
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ht6542 » 16 mar 2011, o 10:54

Witam, a może prościej byłoby użyć diodę transil na wyjściu.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 16 mar 2011, o 11:55

To jest zasilacz o regulowanym napięciu wyjściowym, zatem wypadałoby zmieniać próg zadziałania zabezpieczenia zależnie od nastawionej wartości.

ht6542
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ht6542 » 16 mar 2011, o 12:47

Tak, to się jak najbardziej zgadza że dobrze byłoby regulować próg zabezpieczenia z zasilaczem, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby na wyjściu zamontować transila na np. 39V czyli 1.5KE39A.

Faber33
-
-

Postautor: Faber33 » 16 mar 2011, o 14:02

Jakby można było wykonać takie regulowane zabezpieczenie???

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 16 mar 2011, o 14:46

Zakładasz kolejny wątek z pomysłami/problemami z tym zasilaczem. Jak dotąd żaden nie zakończył się sukcesem. Czy działa już:
-zabezpieczenie nadprądowe z wyświetlaniem nastawionego progu?
-wyświetlanie napięcia wyjściowego?
-wyświetlanie prądu wyjściowego?
Zrób coś do końca i pochwal się jak działa. Dopiero wtedy pomyśl o rozbudowie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”