Potrzebuję porady jaki oscyloskop do serwisu. Pasmo 100Mhz,2kanały, bonusem były by przynajmniej 8kanałów cyfrowego analizatora.
Potrzebny jest głównie do diagnostyki, czasem to pomiarów skomplikowanych sygnałów, głównie cyfrowych, więc powinien mieć dobre wyzwalanie i możliwość zobaczenia sygnału przed wyzwoleniem.
Przydał by się też analizator, ale nie musi być koniecznie, jeżeli był by oscyloskop 4kanałowy.
Zastanawiam się nad jakimś Agilentem, albo Texasem, ciekawy też jest Hameg HM1008.
Oscyloskop będzie wykorzystywany dosyć intensywnie. Nie musi być mobilny ani lekki Smile.
Budżet ok 5Kzł bez wat.
Na co zwracać uwagę, analogowe znam dość dobrze, ale na cyfrowym jeszcze nie pracowałem i nie wiem co jest ważne przy wyborze.
ten np.agilent
lub ten Lecroy 212
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięjaki oscyloskop do serwisu, trwały :)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Witam,
z własnego doświadczenia mogę polecić oscyloskopy Tektronix. Na studiach używałem wersji cyfrowej, a w domu mam analogowy 2235. Jeśli chodzi o dużą wytrzymałość to ten na studiach pracowały prawie po 8 godzin dzienni i było obsługiwane przez różne osoby, niejednokrotnie nie mające do końca pojęcia co robią (takie też studiują). Tektronix na w Polsce swojego przedstawiciela firmę Tespol i od tej firmy możesz wypożyczyć na testy oscyloskop i sprawdzić czy taki Ci odpowiada.
z własnego doświadczenia mogę polecić oscyloskopy Tektronix. Na studiach używałem wersji cyfrowej, a w domu mam analogowy 2235. Jeśli chodzi o dużą wytrzymałość to ten na studiach pracowały prawie po 8 godzin dzienni i było obsługiwane przez różne osoby, niejednokrotnie nie mające do końca pojęcia co robią (takie też studiują). Tektronix na w Polsce swojego przedstawiciela firmę Tespol i od tej firmy możesz wypożyczyć na testy oscyloskop i sprawdzić czy taki Ci odpowiada.
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Dziękuje za odpowiedź, wysłałem zapytanie do tespol, o cennik.
Martwi mnie jedynie krótszy rekord bo tylko 2.5K próbek, a np w takim LeCroy za ok 5Kzł jest 9K, ale chcę zrobić rozeznanie.
Tak na marginesie nie biorę wcale pod uwagę takich firm jak goodwill gwinstek itp. Chińszczyzna do mnie nie przemawia.
Jedynie będę musiał w ofercie przedłożyć jakiegoś chińczyka, jako przeciwwagę cenową.
Zastanawiam się czy nie zainwestować w książkę współczesny oscyloskop by zdobyć trochę rozeznania.
PS. LeCroy-e są na AGHu, podobno bardzo dobry sprzęt, a i cena nie jest taka zaporowa , oczywiście nie dla amatora .
Wybrałem dwa modele, TDS2021B i TDS2012B, zobaczymy jaką cenę mi powiedzą.
Niestety LeCroy ma większy bufor próbek.
Martwi mnie jedynie krótszy rekord bo tylko 2.5K próbek, a np w takim LeCroy za ok 5Kzł jest 9K, ale chcę zrobić rozeznanie.
Tak na marginesie nie biorę wcale pod uwagę takich firm jak goodwill gwinstek itp. Chińszczyzna do mnie nie przemawia.
Jedynie będę musiał w ofercie przedłożyć jakiegoś chińczyka, jako przeciwwagę cenową.
Zastanawiam się czy nie zainwestować w książkę współczesny oscyloskop by zdobyć trochę rozeznania.
PS. LeCroy-e są na AGHu, podobno bardzo dobry sprzęt, a i cena nie jest taka zaporowa , oczywiście nie dla amatora .
Wybrałem dwa modele, TDS2021B i TDS2012B, zobaczymy jaką cenę mi powiedzą.
Niestety LeCroy ma większy bufor próbek.
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Oscyloskop wybrany, Model to DPO2021 Tektronix, wersja podstawowa. Teraz tyko czekam na decyzję zarządu
No i kupiłem Tektronix DPO2014 z modułem EMBD do analizy ISP i I2C.
Maszynka marzenie, nie ma nawet co porównywać do gwinsteka czy atten itp.
Pamięć próbek 1M z możliwością ograniczenia do 100K, przy mniejszych podstawach pamięć 1,25M i 125K. Świetny filterVu i glitch capture. Duże możliwości sterowania z komputera, praktycznie po podłączeniu uzyskujemy pełną kontrole nad oscyloskopem z możliwością ściągania przebiegów na kompa.
No i kupiłem Tektronix DPO2014 z modułem EMBD do analizy ISP i I2C.
Maszynka marzenie, nie ma nawet co porównywać do gwinsteka czy atten itp.
Pamięć próbek 1M z możliwością ograniczenia do 100K, przy mniejszych podstawach pamięć 1,25M i 125K. Świetny filterVu i glitch capture. Duże możliwości sterowania z komputera, praktycznie po podłączeniu uzyskujemy pełną kontrole nad oscyloskopem z możliwością ściągania przebiegów na kompa.