Czy sprawdzał (albo liczył) ktoś może, czy taniej wychodzi zagotować litr wody w czajniku bezprzewodowym zasilanym prądem, czy grzejąc na typowej kuchence gazowej?
Czas oczywiście przemawia za czajnikiem bezprzewodowym.
Pzdr
Raf
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTańszy prąd czy gaz?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
No to liczymy: Q=Cw*m*ΔT [(J/kg*°C)*kg*°C=J
Cw=4,19 [kJ/kg*K]
m=1 [kg]
ΔT= 90 [K] zakładamy, że woda z wodociągu ma 10 st C a wrzatek 100 st C
to
Q=4,19*1*90=377,1 [kJ] tyle energii musimy dostarczyć
to liczymy dla gazu:
1m3 gazu to ok 33MJ czyli trzeba spalić 0,0114m3 gazu za ok. 1,6 za m3 czyli to będzie kosztować jakieś 0,018 zł czyli prawie 2 grosze.
to teraz prąd:
1kWh to 3,6 MJ i kosztuje jakieś 0,5zł zużyjemy ok 0,105 kWh czyli za 0,052zł czyli ok 5 groszy
Z tego widac , żę gotowanie wody prądem jest jakieś 2,5 razy droższe niż gazem.
Ale to wszystko pod warunkiem, że całe ciepło z gazu podgrzewa wodę niestety w rzeczywistości może z 50%. Ale to i tak wychodzi, że gazem taniej.
Cw=4,19 [kJ/kg*K]
m=1 [kg]
ΔT= 90 [K] zakładamy, że woda z wodociągu ma 10 st C a wrzatek 100 st C
to
Q=4,19*1*90=377,1 [kJ] tyle energii musimy dostarczyć
to liczymy dla gazu:
1m3 gazu to ok 33MJ czyli trzeba spalić 0,0114m3 gazu za ok. 1,6 za m3 czyli to będzie kosztować jakieś 0,018 zł czyli prawie 2 grosze.
to teraz prąd:
1kWh to 3,6 MJ i kosztuje jakieś 0,5zł zużyjemy ok 0,105 kWh czyli za 0,052zł czyli ok 5 groszy
Z tego widac , żę gotowanie wody prądem jest jakieś 2,5 razy droższe niż gazem.
Ale to wszystko pod warunkiem, że całe ciepło z gazu podgrzewa wodę niestety w rzeczywistości może z 50%. Ale to i tak wychodzi, że gazem taniej.
Przecież napisałem, że sprawność na kuchence gazowej nie jest za wielka ale 30 % to przesada ! Tak samo jak przesada z mikrofalami, niestety napewno nie 90% i więcej. Trzeba się nauczyć liczyć. Przy prądzie najlepsza będzie grzałka oporowa zanużona w wodzie. Praktycznie sprawność ok. 99%. W kuchence mikrofalowej jest dwukrotne przetwarzanie enegii z elektrycznej na mikrofale i z mikrofal na ciepło. Lampa mikrofalowa (magnetron) ma ok 70% sprawności, i z mikrofal na ciepło i tu jest niestety nie więcej niż 70% , literatura podaje, że od 30 do 50, ale już daję 70 %, więc w sumie 70% * 70% to wyjdzie dokładnie 0,49 czyli ok 50% max. Czyli kuchenka mikrofalowa to kiepski pomysł gotowania wody, bo nie dosyć , że energia droższa to tylko w połowie użyteczna ! W mikrofali wyjdzie gdzieś ok 10 gr.
Z resztą bardzo łatwo zrobić doświadczenie i sprawdzić. Bierzemy litr wody i sprawdzamy temperaturę przed gotowaniem i gotujemy na gazie, w czajniku elektrycznym i w kuchence mikrofalowej. Spisujemy dokładnie liczniki energii elektrycznej i gazu i obliczamy. Wyjdzie dokładnie ile kosztuje i sprawności. Może ktoś zrobi ? Bo mi się nie chce za bardzo i nie mam dostępu do gazu z licznikiem.
Z resztą bardzo łatwo zrobić doświadczenie i sprawdzić. Bierzemy litr wody i sprawdzamy temperaturę przed gotowaniem i gotujemy na gazie, w czajniku elektrycznym i w kuchence mikrofalowej. Spisujemy dokładnie liczniki energii elektrycznej i gazu i obliczamy. Wyjdzie dokładnie ile kosztuje i sprawności. Może ktoś zrobi ? Bo mi się nie chce za bardzo i nie mam dostępu do gazu z licznikiem.