Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jaki podgrzewacz wybrac?

Melonik
-
-
Jaki podgrzewacz wybrac?

Postautor: Melonik » 16 cze 2009, o 12:27

Witam

Mam pytanie donośnie podgrzewaczy wody. Chciałbym zamontować dwa podgrzewacze w swoim domu, ale nie bardzo wiem jaki rodzaj wybrać. Zdecydowałem się na firmę NIBE, bo przeczytałem już wiele pozytywnych opinii na jej temat. Problem tylko polega na tym jakiego rodzaju podgrzewacz mam kupić, pojemnościowy czy przepływowy? Wiem, że w firmie mi doradzą ale chciałby, poznać również wasze opinie, bo wiadomo, że doświadczenie jest najlepszym doradcą. Z góry wielkie dzięki.

k.krzysztof
-
-

Postautor: k.krzysztof » 16 cze 2009, o 13:56

Witam.
Niedawno sam przerabiałem takie dylematy.
Odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest prosta. Dlaczego ? Wszystko zależy od stanu obecnego domu/mieszkania.
Podgrzewacze przepływowe są zdecydowanie bardziej ekonomiczne w użytkowaniu. Ale . . .
No właśnie , jest parę warunków
1. Podgrzewacz musi być bezpośrednio przy baterii.
2. Trzeba dobrze dobrać moc podgrzewacza ( w zależności od rodzaju i miejsca użytkowania - łazienka z natryskiem , kuchnia itp)
Jeżeli dla oszczędności da się moc za małą , będzie lipa.
3.Musisz mieć odpowiednią "ilość prądu". Tzn moc zainstalowana na wejściu przez energetykę , plus odpowiednie zabezpieczenia.
4.Zasilanie w wodę. U mnie latem ciśnienie wody czasami spada poniżej 1 atm. Wówczas podgrzewacz u mnie zainstalowany w ogóle nie załącza grzejnika. Jest to jakiś Siemens - ale stary , być może najnowsze nie mają takich zabezpieczeń - nie wiem.

Z drugiej strony gdy na przykład w domu jest stara instalacja elektryczna i adaptacja instalacji wewnątrz i z zewnątrz może przysporzyć kłopotu - to niekiedy jest prościej zainstalować boiler pojemnościowy (odpowiedniej pojemności) i złożyć wniosek do energetyki o przejście na zasilanie dwutaryfowe (inna dniem , inna taryfa (tańsza) nocą). Sama zmiana taryfy jest bezpłatna.
To tak w wielkim skrócie wypunktowałem Ci za i przeciw.

Powodzenia życzę .
ps jeżeli nie jesteś elektrykiem, lub nie masz elektryka pod ręką (ojca, szwagra) to bądź bardzo rozważny przy podejmowaniu decyzji. Generalnie dwa podgrzewacze przepływowe w domu to jest dodatkowe 16 - 24 kw mocy a to już nie sa żarty. Przy takiej instalacji nie może byc żadnej fuchy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”