Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czujnik tlenku węgla pod msp430

gsn5A
-
-
Czujnik tlenku węgla pod msp430

Postautor: gsn5A » 23 cze 2008, o 12:03

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:) Bardzo prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o radę. Chciałbym zrobić sobie układ który mierzyłby stężenie tlenku węgla w powietrzu. Najbardziej znanym mi mikrokontrolerem jest msp430 (poza tym jest bardzo oszczędny) a więc mam zamiar zrobić to na nim. Proszę o kilka rad: jaki konkretnie procesor z tej rodziny wybrać, jaki czujnik i jak zabrać się do zaprojektowania układu, który będzie realizował mi takie pomiary. Chciałbym także sterować wentylacją w zależności od stężenia tlenku węgla w powietrzu, co zrealizuję poprzez obsługę silników krokowych. Nigdy nie zrobiłem sam układu pod konkretne zastosowanie i dlatego proszę o każdą informację,pomoc, która pozwoli mi to uczynić:)
Może od razu wspomnę, że nie oczekuję (jak to często bywa) gotowych schematów,kodów. Liczę na kilka rad, które pozwolą mi zrozumieć i stworzyć ten układ samemu.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc!

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 24 cze 2008, o 13:20

Pomian stężenia CO i energooszczędny procesor to jakieś nieporozumienie.
Nowoczesne samooczyszczające się czujniki CO zasilane są naprzemian co kilkadziesiąt sekund dwoma napięciami zwykle 5V/1,4V Przy niższym napięciu następuje pomiar, ale pobór prądu przez taki czujnik to kilkaset mA, nawet 1A w czasie nagrzewania, więc po co tu walka o jakieś mikroampery pobierane przez procesor? wystarczy funkcja uśpienia na czas czyszczenia czujnika.
inny problem tego typu urządzeń to stany przejściowe w czasie przełączania napięć i dla każdego czujnika trzeba praktycznie dobierać opóźnienie w stosunku do pierwszej próbki pomiarowej, na ale czego jak czego, ale timerów to nie brakuje w żadnym procesorze

gsn5A
-
-

Postautor: gsn5A » 26 cze 2008, o 14:15

Nie wybrałem procesora msp430 z powodu małego poboru mocy (choć wiem że jest to jego największa zaleta) tylko dlatego że jego architektura jest mi najlepiej znana. W zasadzie mogę też zrobić ten układ na AVR lub ARM. Innych rodzin raczej nie biorę pod uwagę. Bardziej interesuje mnie jakakolwiek pomoc z zaprojektowaniem takiego układu (coś co pomoże mi ruszyć z miejsca)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”