Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz operacyjny.

raczkujacy
-
-
Wzmacniacz operacyjny.

Postautor: raczkujacy » 21 maja 2008, o 08:28

Dzień dobry. Jestem tutaj po raz pierwszy. Nadałem sobie login raczkujący, bo taki właśnie jestem w dziedzinie elektroniki :611:

Potrzebuję zbudować wzmacniacz operacyjny wzmacniający 1mV podany na jego wejście do 10mV, czyli 10x.

Przeglądałem układy pracy wzmacniaczy. Będę używał pojedynczego napięcia 0-12V do zasilania wzmacniacza. Nie wiem teraz, czy wykorzystać układ z wejściem odwracającym, czy nieodwracającym. Ten pierwszy daje mi "-" na wyjściu w stosunku do wejścia. Ale jak to się będzie miało w przypadku, gdy wzmacniacz nie będzie zasilany napięciem symetrycznym? Na wyjściu będę miał zawsze 0?

Czy w tym przypadku zastosować układ z wejściem nieodwracającym? Jego wzmocnienie to 1+(R2/R1). Czyli mam rozumieć, że stosunek rezystancji R2/R1 ma dać mi 9, aby uzyskać 10-krotne wzmocnienie na wyjściu? (1+9) Np: R2=9k a R1=1k?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Darlington
-
-

Postautor: Darlington » 21 maja 2008, o 14:30

Nie wiem teraz, czy wykorzystać układ z wejściem odwracającym, czy nieodwracającym. Ten pierwszy daje mi "-" na wyjściu w stosunku do wejścia. Ale jak to się będzie miało w przypadku, gdy wzmacniacz nie będzie zasilany napięciem symetrycznym? Na wyjściu będę miał zawsze 0?
Jeżeli dasz na wejście odwracające to odwróci ci fazę o 180 stopni.
Czy w tym przypadku zastosować układ z wejściem nieodwracającym? Jego wzmocnienie to 1+(R2/R1). Czyli mam rozumieć, że stosunek rezystancji R2/R1 ma dać mi 9, aby uzyskać 10-krotne wzmocnienie na wyjściu? (1+9) Np: R2=9k a R1=1k?
Dokładnie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”