Na wstepie chcialbym zakomunikowac, iz szukalem i odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem.
Teraz moze przejde do sprawy. Ucze sie w technikum elektronicznym (minalem sie z powolaniem stad moje pytanie) i na prace zaliczeniowa na koniec semestru musze oddac jakies urzadzenie wykonane przez siebie (glownie chodzi o umiejetnosc lutowania, korzystania ze schematu itp.). Kupilem kit - ladowarke do akumulatorow, ktora powinna byc zasilona napieciem 7V i pradem 0.3A. Dlatego tez kupilem taki transformator na ktorym absolutnie sie nie znam. Oto on http://i30.tinypic.com/20aow48.jpg jak widac na zdjeciu ma on 4 wyprowadzenia i teraz moje pytanie - jak go podpiac do układu? Gdzie do transformatora wpiac 230 a gdzie wyprowadzenia na płytke? chyba ze jeszcze jakos inaczej to sie robi?
Mysle ze dokladniej nie moglem wytlumaczyc swojego problemu i temat zalozylem chyba w odpowiednim dziale. Z góry dziekuje za wszelka pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTransformator
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Darlington
- -
Sprawdź omomierzem rezystancję obu uzwojeń. Tam gdzie będzie większa, podłącz 230V. Uzwojenie pierwotne zazwyczaj nawijane jest cieńszym drutem niż wtórne.Nie no raczej jakbym mial to napisane to bym wpadl na to, ale nie ma. Z jednej strony przy wyprowadzeniach napisane jest 1234 a przy dwoch nastepnych 56K78. Zadnego oznaczenia ~ nie ma. Jeszcze kartka naklejona na nim jest TS4/17 moze to wam cos mowi?