Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZakup oscyloskopu.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.
Planuje w najbliższym czasie zakup oscyloskopu. Pytanie będzie pewnie troszkę mało sprecyzowane, ale może ktoś podzieli się opinią z jakiegoś swojego zakupu.
Oferta oscyloskopów jest dzisiaj ogromna i jest w czym wybierać.
Moje wymagania raczej nie są duże. Pomocny ma być przy elektronice cyfrowej opartej na typowych układach cyfrowych i popularnych Atmelach.
Czasem jakiś przebieg analogowy, podgląd i analiza zakłóceń..
Najlepiej dwukanałowy, cyfrowy z pamięcią.
Pozdrawiam
Planuje w najbliższym czasie zakup oscyloskopu. Pytanie będzie pewnie troszkę mało sprecyzowane, ale może ktoś podzieli się opinią z jakiegoś swojego zakupu.
Oferta oscyloskopów jest dzisiaj ogromna i jest w czym wybierać.
Moje wymagania raczej nie są duże. Pomocny ma być przy elektronice cyfrowej opartej na typowych układach cyfrowych i popularnych Atmelach.
Czasem jakiś przebieg analogowy, podgląd i analiza zakłóceń..
Najlepiej dwukanałowy, cyfrowy z pamięcią.
Pozdrawiam
Podobno w kwietniowym numerze EdW (wg informacji z numeru marcowego) ma pojawić się projekt oscyloskopu cyfrowego z pamięcią FIFO. Może w przypadku tego oscyloskopu będzie mniejszy problem ze skompletowaniem podzespołów tak jak ma to miejsce w przypadku wspomnianego w poprzednim poście kitu. Czy autor nie podzieliłby sie już jakąś premierową informacją?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam, pozwole dokleic sie do tego postu.
Takze przymierzam sie do zakupu oscyloskopu.
Mozecie mi powiedziec ktory jesst lepszy i ktory oplaca sie bardziej:
Oscyloskop Tektronix TDS1002
JINGCE JC 2062CA
Podal bym linki z allegro ale chyba niemozna.
Tylko taki znalazlem na allegro, musze miec cyfrowy bo one sa male ( chodzi mi o glebokosc) a ja niemam za duzo miejsca.
Jesli ktos ma jakas inna propozycje to chetnie zobacze.
Takze przymierzam sie do zakupu oscyloskopu.
Mozecie mi powiedziec ktory jesst lepszy i ktory oplaca sie bardziej:
Oscyloskop Tektronix TDS1002
JINGCE JC 2062CA
Podal bym linki z allegro ale chyba niemozna.
Tylko taki znalazlem na allegro, musze miec cyfrowy bo one sa male ( chodzi mi o glebokosc) a ja niemam za duzo miejsca.
Jesli ktos ma jakas inna propozycje to chetnie zobacze.
Jeszcze takie pytanie, jak to jest w oscyloskopach pasmo (czestotliwosc) , np oscyloskop 100MHz i z tego co przeczytalem to ma on pasmo od 25-100MHz czyli nizej niz 25MHz nie zmierze nic?
Bo zazwyczaj jak sa sprzedawane oscyloskopy to pisze na nich tylko max. wartosc a jak to jest z minimalna wartoscia mierzalna ?
Bo zazwyczaj jak sa sprzedawane oscyloskopy to pisze na nich tylko max. wartosc a jak to jest z minimalna wartoscia mierzalna ?
Pewnie Tektronixa, ze wzgledu na firme, ale to tylko takie sobie gdybanie.
A co do 25-100MHz... to sa podane zapewnie serie oscyloskopow (nie wiem skad konkretnie ten tekst pochodzi)... np. od 25MHz (najslabszy z modeli) do 100MHz (najsilniejszy w serii). Oczywiscie ze mozesz zmierzyc od DC (no... z zastrzezeniem wielkosci pamieci na probki i czasu probkowania).
A co do 25-100MHz... to sa podane zapewnie serie oscyloskopow (nie wiem skad konkretnie ten tekst pochodzi)... np. od 25MHz (najslabszy z modeli) do 100MHz (najsilniejszy w serii). Oczywiscie ze mozesz zmierzyc od DC (no... z zastrzezeniem wielkosci pamieci na probki i czasu probkowania).