Witam
BArdzo prosze o pomoc w nastepujacej sprawie: potrzebuje zaprojektowac nastepujacy uklad
pierwsze nacisniecie przycisku powoduje okresowe zalaczenie diody LED1
drugie naciesniecie tego samego przycisku powoduje zalaczenie drugiej diody naprzemiennie w stosunku do LED1. 3 nacisniecie wylaczenie obu diod. dodatkowo jakis potencjometr aby mozna regulowac wypelnienie swiecenia diod. bede bardzo wdzieczny za jekies rozwiazania czy tez podpowiedzi.. pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLed ze zmiennym wypwlnieniem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mały Atmel AVR TINY25, ADC i liczniki w trybie PWM. Programik w BASCOM lub w asemblerze.
1 pin - przycisk INT0 - zwierany do masy zmienia tryb świecenia,
2 pin - wejście ADC0 - pomiar napięcia z potencjometru reg. jasności,
3 pin - wyjście OC1A - jedna dioda, wyjście PWM,
4 pin - wyjście OC1B - druga dioda, wyjście PWM.
Można nawet zrobić płynne rozjaśnianie i ściemnianie naprzemiennie obu diod.
1 pin - przycisk INT0 - zwierany do masy zmienia tryb świecenia,
2 pin - wejście ADC0 - pomiar napięcia z potencjometru reg. jasności,
3 pin - wyjście OC1A - jedna dioda, wyjście PWM,
4 pin - wyjście OC1B - druga dioda, wyjście PWM.
Można nawet zrobić płynne rozjaśnianie i ściemnianie naprzemiennie obu diod.
ZbeeGin, Witam widziałem twoje odpowiedzi na temat 'led ze zmiennym wypelniniem" bardzo bym był wdzięczny gdybyś pomógł mi moj temat to search.php?search_id=egosearch przycisk na 4 funkcje
chodzi o to ze dwie funkcje mi działaja a trzecie juz nie [case 3] jak bys mogł zerknąć na kod Prosze
chodzi o to ze dwie funkcje mi działaja a trzecie juz nie [case 3] jak bys mogł zerknąć na kod Prosze