Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

dekoder UPC - obejście

CHIKEN
-
-
Kontaktowanie:
dekoder UPC - obejście

Postautor: CHIKEN » 11 lut 2008, o 10:05

Witam
Nie wiem dokładnie czy akurat na to forum powinienem wrzucać moje zapytanie ale jak narazie na innych forach elektrycznych czy tv nie uzyskałem do końca odpowiedzi.
Otóż posiadam kablówke w UPC i mam wykupione kanały kodowane HBO i C+, przez co dostałem do użytku dekoder General Instrument CFT 2100. Jedną rzeczą jaka mnie w tym użytkowaniu denerwuje to taka że na tv jest ustawiony jeden kanał dla dekodera i sobie latamy po kanałach za pośrednictwem dekodera. Chce zrobić takie cuś że dekoder będzie traktowany jako dodatkowe urządzenie powiedzmy jak video. Mam ustawione kanały na tv które mnie interesują i je oglądam, a kiedy mam potrzebe obejrzeć kanały kodowane to załanczam dekoder i na odpowienim kanale odbieram to ustrojstwo. Wykonałem taki o to schemacik jak raczej powinno się podzielić ten sygnał wg mojego zapotrzebowania. Kwestia jest tylko taka jakie rozdzielacze są mi potrzebne aby utrzymać dotychczasową jakość obrazu i jakie kable UPC daje (częstotliwość i tłumienie), żebym wiedział jakie kupić.

schemat

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 11 lut 2008, o 16:02

Niezle namotales w tej wypowiedzi, ale zakladajac ze domyslam sie o co Ci chodzi, to musialbys podlaczyc ten dekoder nie w torze "antenowym", tylko wlasnie w trybie Video (czyli wykozystac zlacza euro/composite/itp). Moze zacznijmy od tego, jakie wyjscia sa w dekoderze, oraz jakie wejscia masz w TV.

CHIKEN
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: CHIKEN » 11 lut 2008, o 17:33

Heh już to rozkminiłem :629: teraz tylko kwestia jaki rozdzielacz zamontować do anteny

w dekoderze miałem też złącza czincz audio i video, podłączyłem na nich i działa jako urządzenie zewnętrzne. Teraz muszę rozgałęzić sygnał kablówki żeby jeden dochodził do dekodera a drugi bezpośrednio do tv.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”