Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomożecie? Obwody

grabakrs
-
-
Pomożecie? Obwody

Postautor: grabakrs » 10 sty 2008, o 15:57

Obrazek
Tak jak na rysunku potrzeba mi obliczy wartość rezystancji R. proszę o pomoc w tym zadaniu. Prosiłbym tez o to jeśli ktoś oczywiście by mógł, żeby oprócz obliczeń zamieścił tez rysunki pomocnicze. Byłbym bardzo wdzięczny. :564:

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 10 sty 2008, o 17:23

O ile sie nie kopnelem w rachunku (co wcale nie jest wykluczone, bo licze na kolanie przy zmiennikach ;) ), to R = 165,4545 (ciekawa wartosc, ale czemu nie).

Generalnie unikamy rozwiazywania zadan za kogos. Ale zwroc uwage ze I=0A... co z tego wynika?

grabakrs
-
-

Postautor: grabakrs » 10 sty 2008, o 20:21

O ile sie nie kopnelem w rachunku (co wcale nie jest wykluczone, bo licze na kolanie przy zmiennikach ;) ), to R = 165,4545 (ciekawa wartosc, ale czemu nie).

Generalnie unikamy rozwiazywania zadan za kogos. Ale zwroc uwage ze I=0A... co z tego wynika?
dzięki wielkie. A co z tego wynika ze w tym miejscu potencjały wyrównują i tyle co mi wynika :599:

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 10 sty 2008, o 23:10

A pomysl... skoro prad rowny jest 0, to jaki bedzie spadek na rezystancji w galezi??
Jakie w zwiazku z tym bedzie napiecie na R?? Jakie prady beda wplywaly a jakie wyplywaly z wezla (nad R)??
Co mozemy w zwiazku z tym zrobic (przyjac na potrzeby obliczen) z tym co jest na prawo od R??

Wyprowadz rownania na prady w galeziach, czy spadki na rezystorach (a najlepiej na 1 i drugie)... powstawiaj wszystkie znane dane...

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 11 sty 2008, o 18:46

A pomysl... skoro prad rowny jest 0, to jaki bedzie spadek na rezystancji w galezi??
Jakie w zwiazku z tym bedzie napiecie na R?? Jakie prady beda wplywaly a jakie wyplywaly z wezla (nad R)??
Co mozemy w zwiazku z tym zrobic (przyjac na potrzeby obliczen) z tym co jest na prawo od R??

Wyprowadz rownania na prady w galeziach, czy spadki na rezystorach (a najlepiej na 1 i drugie)... powstawiaj wszystkie znane dane...
Czytając to czołem sie jak przy tablicy w szkole ....
Pajaczek .. czy ty przypadkiem nie jesteś nauczycielem ?? ;)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 11 sty 2008, o 18:58

Czytając to czołem sie jak przy tablicy w szkole ....
Pajaczek .. czy ty przypadkiem nie jesteś nauczycielem ?? ;)
"Czułem"... jak juz... (chyba ze o czoło chodzi) :619:

Nie, nie jestem :629:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”