Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pspice + tranzystoryyyyyyyyyyyyyy

jablon1000
-
-
Pspice + tranzystoryyyyyyyyyyyyyy

Postautor: jablon1000 » 10 gru 2007, o 19:31

witam mam problem z wykonaniem sprawozdania z pracowni elektronicznej. chodi tu o tranzystory bipolarne a konkretnie wyznaczanie charakterystyk w Pspice. w zalaczniku dolaczam teoretycznie wszystkie pliki potrzebne do wykonania. czekam na jakies sugestie dotyczace tego zadania zwlaszcza tych dotyczacych rezystancji i ostatniego punktu bo nie moge tego ugryzc.............

dzieki z gory i czekam bo to jest bardzo pilne
Załączniki
Tranzystory.rar
(256.67KiB)Pobrany 192 razy

matteotzu19
-
-

:)

Postautor: matteotzu19 » 10 gru 2007, o 20:28

tu jest prawie całe rozwiązanie bo nie chce mi sie tego robić. jak jakieś pytania co do symulacji spice to pytaj. ale tu jest jak krowie na rowie
Załączniki
Ukad ze wsplnym emiterem WEprojekt.rar
(99.12KiB)Pobrany 191 razy

jablon1000
-
-

Postautor: jablon1000 » 11 gru 2007, o 19:08

ok to jakbys mogl to napisz jak po analizie mozna wyznaczyc rezystancje dynamiczne i statyczne

o to punkty o ktore mi chodzi

· Narysuj wykres zależności statycznej rezystancji wejściowej tranzystora od napięcia baza-emiter dla napięć baza emiter zmieniających się w zakresie 300 do 500 mV
· Narysuj wykres zależności rezystancji dynamicznej wejściowej tranzystora od napięcia baza-emiter dla napięć baza emiter zmieniających się w zakresie 300 do 500 mV

kiedys robilismy cos podobnego przy diodach w trace-> add trace i wpisywalismy "U/I" lecz nie bylo podzialu na rezystancje dynamiczne i statyczne wiec mam watpliwosci... jeszcze jak bys mogl to napisz jak wyznaczyc te zakresy tzn 300 500mV

jeszcze prosilbym o wyjasnienie mi tego punktu
· Na charakterystykach wyjściowych narysuj hiperbolę mocy dopuszczalnej wg. Zależności P/V(Q1:c) dla P=0.01 W, P=0.05 W, P=0.1 W. W celu właściwej prezentacji wykresu zmień po wykreśleniu charakterystyk skalę osi prądowej oś OY na zakres 0 do 12 mA (Plot/Y axis Settings /User defined/0 to 12m)

w tym wogole nie rozumiem co tu zrobic...

matteotzu19
-
-

Postautor: matteotzu19 » 11 gru 2007, o 20:40

No U/I to właśnie będzie rezystancja statyczna. z dynamicznej trochę nie rozumiem bo ją sie wyznacza jedną w zakresie danego napięcia wic z tym ci nie pomogę bo nie siedze teraz w spice i niec chce mi sie tego szukać...
a z tą hiperbolą robisz identycznie add trace i tak dalej i piszesz funkcje dla tej trace jak masz napisane :) też musisz trochę pogrzebac i popróbować. bo tam mozna też ustawićwiele innych funkcji jak dołączasz trace. pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”