Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Regulacja tonów wysokich

elektronikopo
-
-
Regulacja tonów wysokich

Postautor: elektronikopo » 13 lis 2007, o 22:04

Prosze mi wytłumaczyć regulacje tonów wysokich

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dlaczego dla górnego położenia ślizgacza tony wysokie są pzrepuszczane to zanczy to samo co uwypuklone tak ?? bo nie wiem , a dla położenia dolnego są tłumione?
Jaki wpływ na korektor tonów wysokich ma korektor tonów niskich?
Skad wzioł się wzór Rs=0,1 Rw czy tak sie po prostu przyjmuje z doświadczenia?
PO co gwiazdę R1,R2 , R3 przekształca się na trójkąt , skad biorą się wzory na Rt1 i Rt2?
Dlaczego Rt3 nie wpływa na charakterystykę częstopliwosciową?
Skad sie wziely wzory na C1 i C2 i najważnijsze do tego w jakich zakresie miesci sie f3 od2kHz do 5kHz tak bo nie jetsem pewny?

Mam pytania odnosnie tego zadania co jest zrobione:

Ile to jest oktawa skad sie biorą wzory f2=2^4 *f1 f3=1/2^4 *f4
Czemu q przyjmuje się 10 jak ywszlo 7 czemu tak wartośc przyjeta odbeiga od obliczonej?
Jak oblicza się R1 , R2,C1,C2 ,Rs to rozumiem dla krektora tonów niskich to bym umiał obliczyć tylko nie wiem skad sie wziely te wzory ?
Nie rozumiem tej charakterystyki częstopliwosciowej czemu jest aż tyle liń? Co to są te numerki 1 , 2,3,4 ,5? Dlaczego te charakterystyki tak wyglądają?

Awatar użytkownika
Darlington
-
-

Postautor: Darlington » 13 lis 2007, o 23:08

po co sie pytasz jak masz wszytsko opisane w ksiazce ?

jony
-
-

Re: Regulacja tonów wysokich

Postautor: jony » 14 lis 2007, o 14:15

Dlaczego dla górnego położenia ślizgacza tony wysokie są pzrepuszczane to zanczy to samo co uwypuklone tak ?? bo nie wiem , a dla położenia dolnego są tłumione?
Tak przepuszcza to znaczy uwypuklone. A wynika to z tego ze potencjometr w górnym położeniu nie tłumi sygnał wejściowego (jak jak by go nie było w ogóle).
Potencjometr to regulowany dzielnik napiec i dlatego w górnym nie tłumi a w dolnym tłumi.
Ja nic nie poradzę ze nie rozumiesz jak dział potencjometr (dzielnik napięć) bo tu tylko oto chodzi
Jaki wpływ na korektor tonów wysokich ma korektor tonów niskich?
Cieczko na to pytanie odpowiedzieć, no ale wpływ ma bo to filtry połączone kaskadowa.
I ogólnikowo nie da sie na to odpowiedzieć.

Skad wzioł się wzór Rs=0,1 Rw czy tak sie po prostu przyjmuje z doświadczenia?
Tak
PO co gwiazdę R1,R2 , R3 przekształca się na trójkąt , skad biorą się wzory na Rt1 i Rt2?
Dlaczego Rt3 nie wpływa na charakterystykę częstopliwosciową?
Dla łatwiejszej analizy. A wzory te to po prosty wzory na zamianę gwiazdy w trójkąt.
Zaglądnij do dowolnej książki gdzie jest taka zamiana a znajdziesz takie wzory.
Skad sie wziely wzory na C1 i C2 i najważnijsze do tego w jakich zakresie miesci sie f3 od2kHz do 5kHz tak bo nie jetsem pewny?
Jest to podstawowy wzór na częstotliwość graniczą filtru RC, wzór ten jest w każdej książce.
Ile to jest oktawa skad sie biorą wzory f2=2^4 *f1 f3=1/2^4 *f4
Oktawa to podwojenie częstotliwościowe.
http://www.hifi.pl/porady/slownik/oktawa.php
Wzory te maja za zadanie zmniejszyć wzajemne oddziaływanie układu do regulacji tonów wysokich jak i niskich.
Czemu q przyjmuje się 10 jak ywszlo 7 czemu tak wartośc przyjeta odbeiga od obliczonej?
Dla uproszczenia obliczeń. Łatwiej liczyć dla okrągłej liczby
Nie rozumiem tej charakterystyki częstopliwosciowej czemu jest aż tyle liń? Co to są te numerki 1 , 2,3,4 ,5? Dlaczego te charakterystyki tak wyglądają?
Te cyfry oznaczają jak będzie wyglądać charakterystyka regulatora dla rożnych ustawień potencjometru.
1 = potencjometr max w górze.
5 = potencjometr w dolnym położeniu
A pozostałe to w pośrednich ustawieniach potencjometru miedzy max a min.

[/quote]

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 14 lis 2007, o 19:09

Spoko wszystko rozumiem co napisałeś tylko mam pytanie w ksiażce jest napisane :

Impedancja wyjsciowa stopnia sterującego powinna mieć wartość możliwie mała <1kOhm
Wartość impedancji wejsciowej stopnia następnego obciążającego korektora powinna być dużo >10kOHm

Dlaczego tak musi być ? Z czego to wynika?

jony
-
-

Postautor: jony » 15 lis 2007, o 03:01

Impedancja wyjsciowa stopnia sterującego powinna mieć wartość możliwie mała <1kOhm
Wartość impedancji wejsciowej stopnia następnego obciążającego korektora powinna być dużo >10kOHm
Dlaczego tak musi być ? Z czego to wynika?
Chodzi oto by stopień poprzedzający regulator barwy dźwięku, ani następny stopień nie wpływał na nasz układ. Czyli nie zmieniał częstotliwość ani nie zmniejszał sygnału.
Przypomnij sobie jak wpływ na napięcia na baterii ma jej rezystancja wewnętrzna Rw.
To podobny wpływ będzie mała impedancja wyjściowa stopnia sterującego (dostarczającego sygnał do regulatora)
Tak samo jak impedancja wejściowa stopnia następnego, będzie zmniejszać użyteczny sygnał. Co w stylu obciążenia idealnego dzielnika napięć rezystorem.

I jeszcze dodam do opisu podbijana tonów wysokich.
Dzielnik napięć (potencjometr) zwiększa lub zmnejsza sygnał podany na wejście następnego stopnia.
A dzięki kondensatorom potencjometr zaczyna dostarczać tego sygnału dopiero dla wysokich częstotliwości (kondensatory mają małą pojemność a tym samym "puszczają" tylko wysokie tony na potencjometr).
Dla małych częstotliwości sygnał idzie od potencjometru do regulacji basu. Dla średnich częstotliwość sygnał idzie z dzielnika napięć utworzonego z R1 i R2 (kondensatory C1, C2 tak dobrane by dla średnich częstotliwości zwierać potencjometr do regulacji basu).

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 8 gru 2007, o 14:12

Prosze wyjasnić mi jak działa regulator tonów wysokich i skad sie beirze wzor na Rt1 i Rt2 nie rozumiem przekształcenia gwiazda - trojkat .Prosze omówić mi ten układ

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”