Jest to regulator barwy dzwieku tonów niskich czyli basu. Gdy potencjometr jest w pozycji górnej to to kondenastor C4 jest zwarty i układ ten działa wtedy jak filtr dolnoprzepustwoy , a w odwrotnym przypadku jak filtr górnoprzepustwy . Jak analizuje się charakterystyki w tych dwóch przypadkach skad bierze sie Knmax , Knsr , Knmin co ono oznacza prosze w prsoty sposob wyjasnc te wzory . Prosze umuwić inne wielkosci takie jak : wspolczynnik korekcji , jak dobrać rezystory i kondensatory . Prosze podać ogólne i najwaznijsze rzeczy dotyczące tego układu
Moze ktos wytłumaczyć na podstawie tego układu dlaczego filtr górnoprzepustwy tłumi niski częstopliwości a przepuszcza wysokie , a dolnoprzepustwy przepuszcza niskie czestopliwosci , a wyskie tłumi . Z czego to wynika ?
I jeszcze może ktoś interpretować tą charakterystyke częstopliwosciową

Czemu dla tonów średnich nie ma wzmocnienia?
I jeszcze mam pytanie odnosnie konkretnie regulacji tonów. Skad sie biorą te charakterystyki to wiem bo w pierwszym przypadku powstaje filtr dolnoprzepustwoy a w drugim górnoprzepustowy. Ale co określają wspólczynniki wzmocnienia zaznaczone na charakterystykach poniżej??
Knmax = (R2 + R1) /( R1 + R2 + Rn)
Knsr = R2/ ( R1 + R2)
Knmin = R2/ ( R1 +R2 + Rn)

Mam jeszcze pytanie co określa wspólczynnik korekcji q
q = Knmax/Knsr