Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

analogowe przestawienie ADM1022

krzcho
-
-
analogowe przestawienie ADM1022

Postautor: krzcho » 8 cze 2007, o 20:57

Laik serdecznie wita i prosi o pomoc,

w komputerze przenośnym mam układ ADM1022 (http://www.analog.com/en/prod/0,,766_82 ... 22,00.html) kontrolujący pracą wiatraka. Niestety komputer jest już leciwy i CPU wymaga wiatraka przy niższych temperaturach (zaczął się wieszać, pasta termiczna wymieniona). W trybie ciągle włączonego wiatraka jest ok natomiast komputer jest nieznośnie głośny. Potrzebuję zmusić zatem ADM1022 aby częściej włączało wiatrak. Jako, że raczej odpada opcja programowa (wymagany hacking BIOSU) do głowy przychodzi mi jedynie opcja analogowa.
ADM1022 bada spadek napięcia na zewnętrznej diodzie termicznej (przy dwóch stałych natężeniach prądu naprzemiennie). Pomysł jest taki aby dodatkowym biernym (?) elementem wstawionym pomiędzy układem a diodą oszukać układ, że jest cieplej niż w rzeczywistości :)

Pytanie brzmi jak sztucznie stale obniżyć spadek napięcia na diodzie termicznej podłączonej do ADM1022? Po głowie chodzi mi rezystor ale jaki dobrać i jak go podłączyć...

Z góry dziękuję za pomoc.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”