Witam!
Pytanie jak w temacie, chcę zrobić układ do robota sterowanego przez lpt (jedna z kilku możliwości sterowania) i teraz nie bardzo chcę iść w przekaźniki bo nie widzi mi się ciągłe "klapanie" a poza tym przeczytałem na forum że nie da się wysterować przekaźnika przez port lpt.
Kiedyś już podejmowałem próbę "okiełznania" portu lpt, ale po napisaniu programu w pascalu i po uruchomieniu paru diodek pomysł upadł. Teraz jednak muszę
Całość ma wyglądać tak: LPT --> Triak&optotriak --> silnik(24V)
jak zrobić ten układ triak&optotriak??
Pozdrawiam.
Michał M.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siętriak+optotriak zamiast przekaźnika, w jaki sposób???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
pamiętaj że triak wyłącza się w zerze więc musiałbyś mieć silniki na prąd zmienny,
chyba że go tylko wyprostujesz bez filtrowania wtedy też możesz dać tyrystor, a nawet triak będzie poprawnie pracował, no ale płynność ruchów pozostawiać będzie wiele dożyczenia
W twoim przypadku to tylko zwykły transoptor i klucz na MOSFET,
triak nie nadaje się do sterowania urządzeń zasilanych napięciem stałym
chyba że go tylko wyprostujesz bez filtrowania wtedy też możesz dać tyrystor, a nawet triak będzie poprawnie pracował, no ale płynność ruchów pozostawiać będzie wiele dożyczenia
W twoim przypadku to tylko zwykły transoptor i klucz na MOSFET,
triak nie nadaje się do sterowania urządzeń zasilanych napięciem stałym
Byłem w elektronicznym i po obszernym przedstawieniu mojego problemu pan dał mi taki komplet:
MOC3021 + BT136
Co do podłączenia: na elektrodzie wyczytałem jak podłączyć, podobny układ jest zastosowany, tylko nie wiem czy to zadziała i nie wiem do końca gdzie co podłączyć(rozumiem że pod 1,2 podłączam sygnał z lpt):
http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html
Aha, silnik jest zasilany dwoma akumulatorami.
Pozdrawiam.
Michał M.
MOC3021 + BT136
Co do podłączenia: na elektrodzie wyczytałem jak podłączyć, podobny układ jest zastosowany, tylko nie wiem czy to zadziała i nie wiem do końca gdzie co podłączyć(rozumiem że pod 1,2 podłączam sygnał z lpt):
http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html
Aha, silnik jest zasilany dwoma akumulatorami.
Pozdrawiam.
Michał M.