Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

triak+optotriak zamiast przekaźnika, w jaki sposób???

michalxb
-
-
Kontaktowanie:
triak+optotriak zamiast przekaźnika, w jaki sposób???

Postautor: michalxb » 8 maja 2007, o 23:01

Witam!
Pytanie jak w temacie, chcę zrobić układ do robota sterowanego przez lpt (jedna z kilku możliwości sterowania) i teraz nie bardzo chcę iść w przekaźniki bo nie widzi mi się ciągłe "klapanie" a poza tym przeczytałem na forum że nie da się wysterować przekaźnika przez port lpt.

Kiedyś już podejmowałem próbę "okiełznania" portu lpt, ale po napisaniu programu w pascalu i po uruchomieniu paru diodek pomysł upadł. Teraz jednak muszę

Całość ma wyglądać tak: LPT --> Triak&optotriak --> silnik(24V)

jak zrobić ten układ triak&optotriak??

Pozdrawiam.
Michał M.

Awatar użytkownika
fachman
-
-

Postautor: fachman » 9 maja 2007, o 08:26

pamiętaj że triak wyłącza się w zerze więc musiałbyś mieć silniki na prąd zmienny,
chyba że go tylko wyprostujesz bez filtrowania wtedy też możesz dać tyrystor, a nawet triak będzie poprawnie pracował, no ale płynność ruchów pozostawiać będzie wiele dożyczenia

W twoim przypadku to tylko zwykły transoptor i klucz na MOSFET,
triak nie nadaje się do sterowania urządzeń zasilanych napięciem stałym

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 9 maja 2007, o 15:35

Byłem w elektronicznym i po obszernym przedstawieniu mojego problemu pan dał mi taki komplet:

MOC3021 + BT136

Co do podłączenia: na elektrodzie wyczytałem jak podłączyć, podobny układ jest zastosowany, tylko nie wiem czy to zadziała i nie wiem do końca gdzie co podłączyć(rozumiem że pod 1,2 podłączam sygnał z lpt):
http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html

Aha, silnik jest zasilany dwoma akumulatorami.

Pozdrawiam.
Michał M.

Abili
-
-

Postautor: Abili » 9 maja 2007, o 21:57

Witam
Przy zasilaniu silnika prądem stałym po włączeniu silnika przy pomocy triaka nie będzie możliwe jego wyłączenie. Pisał Ci to już michalxb.

AB

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”