Witam!
Kurcze dawno nie pisałem:)
Mniejsza o to, mam pewien pilny problem. Buduję robota do szkoły, jako praca dodatkowa.
Zbudowaliśmy z kolegą całe podwozie wraz z przekładniami kołami ramą itd. Teraz przyszedł czas na elektronikę, czyli jak dla mnie najtrudniejsze:)
Robot ma mieć konfigurację H-Bridge czyli po prostu dwa silnik napędzają lewe i prwe koło z przodu a tylne koło jest "wolne" skrętne.
Robot ma podążać za światłem, pomysł jest taki żeby jeden czujnik z prawej strony podpiąć pod lewy silnik a czujnik z lewej pod silnik prawy.
I teraz metoda działania:
Im większe natężenie światła pada na lewą stronę to silnik prawy przyspiesza i "nadgania" plus sytuacja odwrotna. Jeżeli światło pada równomiernie to jedziemy prosto. Oprócz tego jeszcze będzie sterowanie przez port COM komputerem ale to osobny obwód dam.
I teraz moje pytanie:
Jak zrobić taki układ??
Znalazłem schemat w którym im było ciemniej tym jaśniej się paliła żaróweczka, tylko że żaróeczka ma 12V 50ma więc raczej silniki na tym nie pojadą:) ale pomyślałem o jakimś systemie któy by tę moc przekładał(coś w stylu elektronicznego przekaźnika tylko że regulujący prąd płynący przez niego)
O silnikach mogę powiedzieć że chodzą na 24V(dwa akumulatory żelowe złączone)
Są to silniki firmy canon, nie wiem gdzie wcześniej pracowały.
Jest to dla mnie bardzo ważne bo bez odpowiedniej elektroniki to raczje nie będę miał 4 na koniec roku z fizyki:) a na tym mi zależy.
Pozdrawiam.
Michał M.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzujnik światła. Jak zbudować??????
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy