Witam ma do was prośbę , ja całkowicie sie na silnikach nie znam wiec może mi pomożecie .
Chodzi dokładnie o to ,chciałem sobie w domu sam zrobić małą grubościówkę (heblarka) kupiłem już do niej wałek z 2 nożami (szer. wałka 200mm)wiec nie za duży i chodzi oto ze szukam do niej silnika na 220V . znalazłem na Allegro coś takiego :PARAMETRY:220V/1.1KW/2700 obr,i moje pytanie brzmi czy sie taki silnik nada do tego ,a jeśli nie to jakie powinien mieć parametry odpowiedni . I jeszcze jedno jak sie mają KW do Watów jaka jest różnica czy 1,1Kw to jest 1100W czy jakoś inaczej ?? , czy ważne są obroty/min. czy waty . proszę pomóżcie
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki śilnik ???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Chyba jednak bardziej na fizyce niz matematyce, przy omawianiu jednostek SI... ale niewazne.
W kazdym badz razie kilowat do wata ma sie tak jak kilometr do metra; kilogram do grama. czy kiloom do oma roznica jest jedynie w informatyce, gdzie KB to nie 1000B
Obroty... nie jestem zawodowym stolarzem, ale czy to nie za szybko troche ?? 45/s *2 ostrza.. 90. Mozna by troche zredukowac obroty a zyskac dzieki temu na mocy, oczywiscie takie "redukcje" najlatwiej zrelizowac przekladnia. Domyslam sie ze i tak bys jakas przekladnie stosowal, prawdopodobnie ten walek ma kolo na pasek klinowy, podobny bedzie zapewne na silniku. Przekladnie pewnie wiesz jak wyliczyc.
Moc silnika wydaje mi sie calkiem spora, ale to tylko moje gdybanie (bo zaraz sie ktos przyczepi ).
W kazdym badz razie kilowat do wata ma sie tak jak kilometr do metra; kilogram do grama. czy kiloom do oma roznica jest jedynie w informatyce, gdzie KB to nie 1000B
Obroty... nie jestem zawodowym stolarzem, ale czy to nie za szybko troche ?? 45/s *2 ostrza.. 90. Mozna by troche zredukowac obroty a zyskac dzieki temu na mocy, oczywiscie takie "redukcje" najlatwiej zrelizowac przekladnia. Domyslam sie ze i tak bys jakas przekladnie stosowal, prawdopodobnie ten walek ma kolo na pasek klinowy, podobny bedzie zapewne na silniku. Przekladnie pewnie wiesz jak wyliczyc.
Moc silnika wydaje mi sie calkiem spora, ale to tylko moje gdybanie (bo zaraz sie ktos przyczepi ).