Temat byl juz poruszany na forum ale nie znalazlem nic co mogloby mi pomoc.
Moj problem wyglada nastepujaco. Probuje sie polaczyc z moim telefonem przez kabel. Wlasciwie to nie jestem przekonany jaki to jest kabel. Kupilem go za kilka zlotych na allegro. Wydaje mi sie, ze jest to MBUS, bo tak jest wykrywany przez LogoManager (jak wybiore opcje FBUS to nie dziala).
Wracajac do tego polaczenia to uzywam programiku terminal.exe. Ustawiam w nim makro w taki sposob aby kolejno byly wysylane bajty dla rozkazu przelaczenia w tryb testowy (1F–00–10–40–00–04–00–01–64–02–31–1D). Taki rozkaz jest podany w artykule "Programowanie telefonow" w EP7/2003. Niestety po przeslaniu tego rozkazu nic sie nie dzieje tzn. telefon nie odpowiada (a powinnien). Paramtery transmisi mam ustawione dobrze:9600,8bit,brak bitu parz.,1bit stopu. Zalozylem juz nawet na chwile ze ten kabel to FBUS i probowalem wyslac rozkaz ze strony: http://www.embedtronics.com/nokia/fbus.html. Jest to rozkaz do uzysaknia wersji telefonu i oprgramaowania i tez nie dziala. Moze powiniemem te bajty wysylac w jakims odstepie czasu albo programik terminal sie do tego nie nadaje. Nie wiem prosze o pomoc. Aha dodam jeszcze ze uzywam Serial Port Monitora do obserwoawania tego co sie dzieje na rs232.
Z gory dziekuje.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięFBUS/M2BUS-nokia3330
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy