witam
kupiłem na allegro płytę główna pod SLOT1 (LINK), procesor P3 450 (100mhz). do tego dołożyłem RIVE TNT2, zasilacz 300W. pamięci ram - różne, testowane z 10 kośćmi od 66mhz do 133. po odpaleniu sprzętu wszystko jest ok, wszystkie sprawdzenia biosu przechodzą, startuję z płytki instalacyjnej windows xp. pokazuje się napis "sprawdzanie konfiguracji sprzętowej" i w zależności od tego, jaka pamięć jest w banku, albo się resetuje, albo czarny ekran i nic, kompletnie. nie znam się na chipsetach BX, ale coś słyszałem, ze to może być wina pamięci? jakie pamięci do BX?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z chipsetem bx - instalacja windows xp
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
-
- -
256 raczej Ci bedzie dzialac a jak juz ja rozpozna to tylko jako 128 zrob ustawienia fabryczne biosu daj tylko dwie takie same sprawne pamieci 64 lub jesli masz od kogos pozyczyc jedna 128 najlepiej 100 Mhz (do testow i instalcji wystarczy) jesli zadziala to potem doloz wiecej bo inaczej system bedzie Ci mulil
- elektronika1984
- -
Mam bardzo podobną płytę. U mnie problem wyglądał podobnie. Przy instalacji Win XP, instalator strasznie gubił pliki. W konsekwencji nie mogłem dokończyć instalacji. Okazało się, że problem jest z pamięcią RAM. Miałem 3 kości 64MB, 64MB i 128MB. Okazało się, że gdy wyciągnąłem dwie kości i zostawiłem jedną (64MB) to komp nie wstawał wcale. I to właśnie ta pamięć robiła problemy. Ja doradzam zrobić ten sam test: zostawić jedną kość i sprawdzić, czy komp na niej wstanie, jeśli tak to jest ok, jeśli nie to jest bee I tak drogą eliminacji dojdziesz, która pamięć robi ci problemy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.