Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Komunikacja przez rs232

leserr
-
-
Komunikacja przez rs232

Postautor: leserr » 18 gru 2006, o 16:56

Witam,
Chce zbudować urządzenie składające się z ATmegi8 lub 16, przekaźników i czujników. Urządzenie ma być podłączone do Laptopa za pomocą USB lub konwertera USB->RS232. ATmega ma odbierać dane z czujników i wysyłać je do komputera. Następnie odebrać dane z komputera i przełączyć odpowiednie przekaźniki.

Moje pytania są następujące:
-Jakie elementy potrzebuje aby możliwa była taka komunikacja?
-Jak napisać tą komunikacje na ATmega? Są jakieś gotowe funkcje w AVRstudio?
-Jakiego programu użyć do napisania aplikacji na komputerze w C/C++ ( ew. biblioteki / funkcje)?

Interesuje mnie tylko/aż przesył i odbiór danych laptop->ATmega i odwrotnie.

Proszę o linki, rady, przykładowe rozwiązania.

Z góry dziękuje za pomoc.

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 20 gru 2006, o 08:47

wybacz szczerość i to ze cię odrazu zaneguje... ale po twoim poście widać ze powinieneś najpierw zgłębić podstawy do tego tematu... a nie zabierać sie za stworzenie całkiem profesjonalnego urządzenia.. to co opisałeś to nie takie chop siup zwłąszcza jeżeli ma sterować czyms odpowiedzialnym...
żeby nie byłe iż cię tylko opierniczam :564: to polecam najpierw zgłebiś którąkolwiek książke dotyczącą AVRów dostępną a AVT.. znajdizesz w niej opowiedzi na wsyztkie pytania od strony procesora... z komputerem ci nie pomoge bo poprotu sie na nim nie znam
:P

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 20 gru 2006, o 09:05

Obrazek napisz na pw do :arrow: tasza :idea: Ona kiedys zrobila super projekt ledxmastree w ktorym jest zawarte wiele rzeczy o ktore pytasz podal bym Ci linka ale tasza cos pozmieniala i teraz :no: wiem gdzie tego szukac Obrazek

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 20 gru 2006, o 10:45

Witam po przerwie...
Ja nic nie pozmieniałam, wspomniany projekt był i ciągle jeszcze jest na Elportalu:
:arrow: http://elportal.pl/index.php?module=Con ... y&ceid=145
wprawdzie na kostkę 90S2313 ale zasady komunikacji pozostają praktycznie
te same co dla mega8. Może tylko jedna uwaga - moje oprogramowanie komunikuje
się w jedną stronę PC => MCU, nie było potrzeby (czyt. nie chciało mi się) robić
komunikacji dwukierunkowej, choć sama elektronika taką wspiera.

@leserr
Jeżeli piszesz w MS VisualC++ polecam wybrać sobie coś z tego:
:arrow: http://www.codeguru.com/cpp/i-n/network/ sekcja Serial Communications
jeżeli w C++Builder to może komponent Async32 (Varian Software) lub jakikolwiek inny,
w google jest tego bardzo dużo....

Jeżeli chodzi o sam projekt, polecam pracę etapami:
najpierw zastanowić się jak ma wyglądać dialog urządzenia z komputerem
i opracowac sobie jakiś protokół komunikacji, czyli format przesyłanych danych
Potem naszkicować program na PC i wstępnie go wytestować. Można to zrobić
spinając na krzyż dwa port szeregowe (virtualne po USB lub 'prawdziwe'),
polecenia można wysyłać/odbierać jakimkolwiek programem emulującym terminal,
dość dobry jest: :arrow: http://bray.velenje.cx/index.php?page=elec Br@y++ Terminal....
Następnie budujesz urządzonko, piszesz program na AVR i też wstępnie go testujesz
generując polecenia via terminal, na nim też oglądniesz sobie jak odpowiada Twój
program w kontrolerze...
Jeżeli oba programy uruchamiane osobno będą się zachowywały zgodnie z przyjętymi
wcześniej założeniami, to jest duża szansa że ze soba też się jakoś skomunikują...
Pozostanie tylko dopracować szczegóły...i gotowe.
powodzenia życzę,
tasza

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”