Chciałbym sobie zbudować dokładny miernik wilgotności, ale do jego budowy potrzeba mi bardzo dokładnego czujnika temperatury.
Z tego co się rozejrzałem w czujnikach to max co mogę liczyć to +/- 0.5 stopnia.
Mi by było potrzebne +/- 0.1 stopnia.
Czujnik ten miałby współpracować z AVR-em
Znacie takie czujniki ?? Moga byc one nawet drogie.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBardzo dokładny czujnik temperatury.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- TomcioPaluszek
- -
- TomcioPaluszek
- -
- Tomasz Gumny
- -
Re: Bardzo dokładny czujnik temperatury.
Jesli budujesz "sobie", to wez 2 czujniki DS18B20 i grzejac je np. w oleju zdejmij (rownoczesnie) poprawki dla kazdego z nich w interesujacym zakresie temperatur. W psychrometrze jest istotna nie tyle dokladnosc co wspolbieznosc termometru suchego i mokrego. Do powazniejszych zastosowan mozesz poszukac parowanych PT100 do miernikow ciepla, ale tanie nie beda...Chciałbym sobie zbudować dokładny miernik wilgotności [...]Mi by było potrzebne +/- 0.1 stopnia.
- Tomasz Gumny
- -
Dokladnosc wynosi...DS18B20 ma dokładnosc 0,0625 stopnia a nie 0,5 - no przynajmniej tyle mozna odczytac, a da sie wyciagnac chyba te 0,125 st
...ale dzieki znacznie wiekszej rozdzielczosci...It has an operating temperature range of –55°C to +125°C
and is accurate to 0.5C over the range of –10°C to +85°C.
...mozna ja zwiekszyc uwzgledniajac poprawki.The resolution of the temperature sensor is user-configurable to 9, 10, 11, or 12 bits, corresponding to increments of 0.5C, 0.25C, 0.125C, and 0.0625C, respectively.
Dzieki temu, ze w psychrometrach najbardziej istotna jest roznica temperatur a nie bezwzgledna wartosc temperatury, wystarczy "poprawiac" temperature jednego termometru wzgledem drugiego (nie jest konieczny dostep do dokladnego termometru wzorcowego).
- TomcioPaluszek
- -