Witam!
Chciałbym kupić taki kontroler jak w temacie, ponieważ ten na płycie chyba został uszkodzony ponieważ nie widzi dysku ani CD. Ale słyszałem że takie kontrolery nie obsługują napędów optycznych tylko dyski twarde. Chciałbym się dowiedzieć czy to prawda ? Może ktoś używa takiego kontrolera ?
Pzdr.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKontroler PCI-IDE obsługuje napędy optyczne ???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Re: Kontroler PCI-IDE obsługuje napędy optyczne ???
Ale słyszałem że takie kontrolery nie obsługują napędów optycznych tylko dyski twarde.
A to ciekawe by bylo, kontroler IDE, ale nie do konca IDE ?? A co z innymi napedami (magnetycznymi badz co badz) ??
W kazdym badz razie pierwsze slysze, by tak moglo byc. Wydaje mi sie to absurdalne, choc do tej pory mialem stycznosc raczej z zewnetrznymi SCSI, zadko IDE.
Dawniej byly kontrolery na osobnej karcie ale one byly pod ISA a co sie podnia podlaczylo hd czy cd rom nie mialo znaczenia dlatego sadze ze jesli jest karta PCI to tez nie ma znaczenia co podnia podepniesz. Tylko jaki w tym sens? Plyta glowna to zadne pieniadze i jesli cos niedziala to sie ja wymienia moze wstaw sobie karte SCSI wtedy w zaleznosci jaka uzyjesz mozesz miec 7 lub 15 urzadzen