Czy ktoś z Was używa stację SALOMON SL-30 ESD, koszt około 380,00 zł ale widziałem też w TME ale pod nazwą PENSOL (to chyba podróbka), bo cena o 100,00 zł niższa:
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?i ... zewo=&s=15
Jestem zainteresowany zakupem SALOMONA. W założeniu montaż przewlekany (tradycyjne elementy) i powoli zaczynam z SMD, chciałbym mieć ją także przygotowana do lutowania bezołowiowego.
Z tego co czytałem powinna ww. założenia spełniać.
Nie mam pewności co do sposobu pomiaru temp., tzn. czy mierzy ją na grocie?
Z plusów widzę, że groty tańsze niż w np. Elwiku, bo po ok. 10,00 zł i dostępny jest grot minifala, chyba w 2 odmianach.
W razie zepsucia kolba dużo tańsza niż w Elwiku i bez problemu dostępna.
Proszę użytkowników tego sprzętu o uwagi, czy to co piszę pokrywa się z rzeczywistością.
Jak się sprawuje ta stacja, bo w opinii panów z ul. Siemiradzkiego (Poznań), to najlepsza w tej klasie cenowej pozycja (dostępna za 375,00 zł).
Czy występuje z różnymi kolbami, jeżeli tak, to którą najlepiej warto kupić?
Jaki zestaw startowy grotów byłby potrzebny (jak już napisałem wyżej, na razie większość to montaż przewlekany i powoli SMD).
Ewentualnie co z wyposażenia dodatkowego byłoby potrzebne, jaka cyna, topniki itp. - co polecacie z własnego doświadczenia?
Czy rzeczywiście jest to najlepszy wybór w tej klasie cenowej?
Jak z niezawodnością, trwałością, ew. długość serwisowania, trwałość grotów.
Bardzo proszę i liczę na opinie, szczególnie osób, które już zęby zjadły na tej stacji
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStacja lutownicza SALOMON SL-30 ESD
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy