Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

"Dziwny" wyświetlacz LCD

rfk
-
-
"Dziwny" wyświetlacz LCD

Postautor: rfk » 7 lis 2006, o 20:35

Witam Szanownych Forumowiczów

Mam sobie taki wyświetlacz LCD 1 linia, duże znaki, a "dziwny" jest dla tego, że wyprowadzone jest tylko 10 pinów na sygnały sterujące i zasilanie (a nie 14 lub 16 jak w standardowych wyswietlaczach na HD44780). Oznaczenia na płytce są równie dziwne, bo typ wyswietlacza to CRE14XDB3011114B, a producent to jakiś CREDBOB (Google oczywiście nie zna żadnego z tych haseł). Na początku myślałem, że jest to 4 bitowa wersja HD44780, ale gdy stwierdziłem, że pomiędzy 1 i 10 pinem jest zwarcie, zdurniałem już całkowicie. Wyświetlacz poza tym posiada 8 diod led do podświetlania, które sa zasilane również przez to 10 pinowe złącze. Może ktoś z was spotkał się już z takimi wyswietlaczami lub ma jakąć dokumentację, będe bardzo wdzięczny za pomoc w zidentyfikowaniu tego wyświetlacza. Poniżej zamieściłem jego zdjęcie

Obrazek

petersz
-
-

Postautor: petersz » 7 lis 2006, o 20:56

Ciekawy ten wyświetlacz, nie widziałem jeszcze takiego... Popraw link ;-) Koniec off-topu

Pozdr.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”