Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUziemienie PC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam otóż jest problem w zasadzie pytanie : PC powinien byc uziemony ? tzn ja teraz nie mam uziemienia w gniazdku ale mam zamiar zrobic pytanie polega na tym jakie sa skutki nie uziemnienia PC w tym wypadku ?
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Cześć.
Wg normy przewód PE to
Wg normy przewód PE to
- przewód lub żyła przewodu (wymagany przez określone środki ochrony przeciwporażeniowej) przeznaczony do elektrycznego połączenia następujących części:dostępnej przewodzącej,obcej przewodzącej,głównej szyny (zacisku uziemiającego),uziomu,uziemionego punktu neutralnego źródła zasilania lub punktu neutralnego sztucznego.
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
ok postaram się to opisać tak powoli chodzi mi o to co to jest ten przewód PE jest to napisane wcześniej ok. Z tym, że teraz nie wiem czy on zawsze jest zakończony wtyczką z miejscem na bolec(tak jak jest to przy listwach komputerowych) czy może jest to jakiś inny kabel np w środku w listwie gdzie można się z takim przewodem spotkać ??
mam nadzieję że teraz opisałem jasno
pozdrawiam
mam nadzieję że teraz opisałem jasno
pozdrawiam
Spróbuję to opisać prosto. Jak będzie cos niejasnego to pisz.
Przewód PE (obok przewodu L i N ewentualnie L2 i L3) są to nazwy przewodów używane w instalacji elektrycznej. Jego funkjca (zgodnie z nazwą) jest ochronna. W normalnych warunkach nie przewodzi prądu. Do niego są dołączane tzw. częci przewodzące dostępne czyli częśc która może znaleśc się pod napięciem w warunkach zakłóceniowych. Np uszkodzenie izolacji i zetknięcie się przwodu fazowego z obudową jakiegoś urządzenia np pralki. Funkcja przewodu PE jest taka że sprowadza on potencjał urządzenia (nie tylko) do potencjału ziemi z racji tego że jest on uziemuiony. Polaska norma zaleca częste uziemianie tego przewodu.
Jeśli chodzi o Twoją listwę jeśli nie jest ona podłączona do sieci (do gniazdka w ścianie) to nie można powiedziec że przewód w listwie jest przewodem PE. Dopiero wetknięcie listwy do sieci elektrycznej pododuje że staje się ona częścia instalacji i dopiero wtedy można mówić o funkcji przewodu PE w listwie.
Jeśli zapomniałem o czyms to pisz.
Przewód PE (obok przewodu L i N ewentualnie L2 i L3) są to nazwy przewodów używane w instalacji elektrycznej. Jego funkjca (zgodnie z nazwą) jest ochronna. W normalnych warunkach nie przewodzi prądu. Do niego są dołączane tzw. częci przewodzące dostępne czyli częśc która może znaleśc się pod napięciem w warunkach zakłóceniowych. Np uszkodzenie izolacji i zetknięcie się przwodu fazowego z obudową jakiegoś urządzenia np pralki. Funkcja przewodu PE jest taka że sprowadza on potencjał urządzenia (nie tylko) do potencjału ziemi z racji tego że jest on uziemuiony. Polaska norma zaleca częste uziemianie tego przewodu.
Jeśli chodzi o Twoją listwę jeśli nie jest ona podłączona do sieci (do gniazdka w ścianie) to nie można powiedziec że przewód w listwie jest przewodem PE. Dopiero wetknięcie listwy do sieci elektrycznej pododuje że staje się ona częścia instalacji i dopiero wtedy można mówić o funkcji przewodu PE w listwie.
Jeśli zapomniałem o czyms to pisz.
- Tommy Vercetti
- -
Ale wy tu zamęt siejecie
Gosciu pytał, czym grozi brak uziemienia kompa, więc odpowiadam: dla samego kompa nie stanowi to żadnego zagrożenia, natomiast dotknięcie jego obudowy może nie być przyjemne. Miałem kiedyś kompa podpiętego do nieuziemionego gniazda, i jak sie dotkło obudowy to kopał czasem, a wskaźnik fazy świecił jak dotkło sie nim obudowy. Podłączyłem kompa w innym pokoju, do gniazda z uziemieniem i jak ręką odjął nie kopał już, a wskaźnik fazy nie świecił.
Postanowiłem zainstalować u siebie w pokoju gniazdo z uziemieniem i od tego momentu jest git, nie kopie i wskaźnik fazy nie świeci.
Przez to głupie uziemienie a właściwie jego brak myślałem o kupnie nowego zasilacza, bo myślałem, że to w nim tkwi przyczyna.
Gosciu pytał, czym grozi brak uziemienia kompa, więc odpowiadam: dla samego kompa nie stanowi to żadnego zagrożenia, natomiast dotknięcie jego obudowy może nie być przyjemne. Miałem kiedyś kompa podpiętego do nieuziemionego gniazda, i jak sie dotkło obudowy to kopał czasem, a wskaźnik fazy świecił jak dotkło sie nim obudowy. Podłączyłem kompa w innym pokoju, do gniazda z uziemieniem i jak ręką odjął nie kopał już, a wskaźnik fazy nie świecił.
Postanowiłem zainstalować u siebie w pokoju gniazdo z uziemieniem i od tego momentu jest git, nie kopie i wskaźnik fazy nie świeci.
Przez to głupie uziemienie a właściwie jego brak myślałem o kupnie nowego zasilacza, bo myślałem, że to w nim tkwi przyczyna.
- Tommy Vercetti
- -