Witam
Buduje sobie panel przedni do komptera,chciałem mieć obrotyw wiayraka 12V 3 pin na wyświetraczu LCD ( na sterowniku HD 44780,) morze z jakimś mikro kontrorelem ,czekam na pomysł rady itp.
Dziękuje z góry
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięObroty Wiatraka na LCD,pomysł
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Chcesz na nim wyświetlać ilość obr/min? Proponuje LM335 do kontroli Temperatury -
Możesz dać nawet ich kila ,i dać na LCD kilka wyników naraz. np z k.graficznej procka i co tam jescze chcesz.
Obroty trudno zrealizować ,ale możesz przeciez dużo łatwiej na nie patrzeć poprzez Tę temperature.
Wystarczy Atmega8 -7x ADC (np do tej temperatury).
Możesz dać nawet ich kila ,i dać na LCD kilka wyników naraz. np z k.graficznej procka i co tam jescze chcesz.
Obroty trudno zrealizować ,ale możesz przeciez dużo łatwiej na nie patrzeć poprzez Tę temperature.
Wystarczy Atmega8 -7x ADC (np do tej temperatury).
A dlaczego trudno ?? Przeciez na 3 przewodowej, masz wlasnie na 3-cim przewodzie sygnal proporcjonalny do obrotow smigla (i to o ile pamietam, podany impulsowo, a jak sie myle, to w "najgorszym" wypadku napieciowo).Obroty trudno zrealizować ,ale możesz przeciez dużo łatwiej na nie patrzeć poprzez Tę temperature.
Ok. Rzeczywiście obydwa w takim razie są dość proste.
Do tego sterowanie na PWM wiatrakiem względne do wyniku z pomiaru temperatury i już.
Może wyświetlać 2 wyniki naraz temp i obr/min.
PS. sam mam drobne pytanie : Mam LM3345 podłączony - piny jeden do zasilania ,
2 do pinu uP ,3 do masy -
Po poleceniu GetADC ciągle widze niezmienne 1023 - jak to naprawić żeby dawało temperature w Kelvinach czy też w Celsjuszach?
A jak go odłącze to wynik zaczyna spadać powoli do ok 700?
Do tego sterowanie na PWM wiatrakiem względne do wyniku z pomiaru temperatury i już.
Może wyświetlać 2 wyniki naraz temp i obr/min.
PS. sam mam drobne pytanie : Mam LM3345 podłączony - piny jeden do zasilania ,
2 do pinu uP ,3 do masy -
Po poleceniu GetADC ciągle widze niezmienne 1023 - jak to naprawić żeby dawało temperature w Kelvinach czy też w Celsjuszach?
A jak go odłącze to wynik zaczyna spadać powoli do ok 700?