Witam.
Mam taki problem i szukam pomocy.
Ściągnąłem sobie szablon na stronę www we flashu.
I tam jest folder txt i w nim pliki tekstowe które można modyfikować i wpisywać to co tam chcemy.
I tutaj pojawił się problem, bo jak zmodyfikuje plik tekstowy i odpalam stronę w przeglądarce to nie mam polskich znaków... Jakieś inne znaki wyskakują. (Czy to Mozilla czy IE)
Kombiniowałem już z kodowanie itp. ale nie to nie działa.
Pewnie dla zaawansownych lub obeznanych w temacie będzie to gradka, dla mnie to problem którego nie umiem rozwiązać.
Wygląda to tak jak na załącznikach.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBrak polskich znaków w szablonie flash.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Załączniki
-
- directory3.PNG (21.37KiB)Przejrzano 4198 razy
-
- flash www.JPG (28.5KiB)Przejrzano 4198 razy
re
Jeśli do tworzenia dokumentów HTML używasz np. windows'owskiego Notatnika (Notepad), a nie zainstalujesz odpowiedniej nakładki klawiaturowej (patrz następny punkt) i wykorzystasz przedstawiony dalej na tej stronie szablon dokumentu, to znaki: ą, ś, ź, Ą, Ś, Ź zostaną błędnie zakodowane - w przeglądarce internetowej pojawią się w ich miejscu "krzaczki,
Aby rozpocząć pracę, musisz zaopatrzyć się w czcionki, które pozwolą Ci uzyskać polskie znaki ("ogonki"). Powinny to być koniecznie czcionki w standardzie ISO-8859-2. Jest to powszechnie przyjęty i stosowany w polskim Internecie standard kodowania znaków.
Jeśli chcesz używać obcojęzycznego edytora w Windows, który nie potrafi prawidłowo zapisywać polskich znaków w standardzie ISO,przejdź na Polską Stronę Windowsową, a następnie na podstronę: "Klawiatura ISO-8859-2". Można tam pobrać darmową klawiaturę Izy Kibord (dla systemu Windows 95/98/Me lub NT4/2000/XP) oraz czcionkę PolskieStrony 2000.
Następnie trzeba zainstalować pobraną czcionkę w systemie. Aby to zrobić, należy wybrać:
Menu Start/Ustawienia/Panel sterowania/Czcionki/Plik/Zainstaluj nową czcionkę...,
a potem odszukać czcionkę na dysku i kliknąć OK.
W Windows XP aby dotrzeć do apletu "Czcionki", należy wybrać:
Menu Start/Panel sterowania/Wygląd i kompozycje,
a następnie po lewej stronie na karcie Zobacz też kliknij Czcionki.
Teraz wystarczy w używanym przez nas edytorze HTML, ustawić dodaną właśnie czcionkę jako ekranową (robi się to zwykle w menu Ustawienia - Settings, Konfiguracja - Configuration, Opcje - Options itp.).
Teraz musisz jeszcze tylko zainstalować pobraną klawiaturę ISO - w Windows 95/98/Me uruchom INSTALUJ.BAT. Po zakończeniu instalacji i restarcie komputera, klawiatura ISO (widoczna jako Islandzka - "IS") jest dostępna poprzez przełącznik języków na pasku zadań (kliknij skrót aktualnego języka na pasku).
dokładny poradnik patrz tutaj....
http://www.kurshtml.boo.pl/index.php
Aby rozpocząć pracę, musisz zaopatrzyć się w czcionki, które pozwolą Ci uzyskać polskie znaki ("ogonki"). Powinny to być koniecznie czcionki w standardzie ISO-8859-2. Jest to powszechnie przyjęty i stosowany w polskim Internecie standard kodowania znaków.
Jeśli chcesz używać obcojęzycznego edytora w Windows, który nie potrafi prawidłowo zapisywać polskich znaków w standardzie ISO,przejdź na Polską Stronę Windowsową, a następnie na podstronę: "Klawiatura ISO-8859-2". Można tam pobrać darmową klawiaturę Izy Kibord (dla systemu Windows 95/98/Me lub NT4/2000/XP) oraz czcionkę PolskieStrony 2000.
Następnie trzeba zainstalować pobraną czcionkę w systemie. Aby to zrobić, należy wybrać:
Menu Start/Ustawienia/Panel sterowania/Czcionki/Plik/Zainstaluj nową czcionkę...,
a potem odszukać czcionkę na dysku i kliknąć OK.
W Windows XP aby dotrzeć do apletu "Czcionki", należy wybrać:
Menu Start/Panel sterowania/Wygląd i kompozycje,
a następnie po lewej stronie na karcie Zobacz też kliknij Czcionki.
Teraz wystarczy w używanym przez nas edytorze HTML, ustawić dodaną właśnie czcionkę jako ekranową (robi się to zwykle w menu Ustawienia - Settings, Konfiguracja - Configuration, Opcje - Options itp.).
Teraz musisz jeszcze tylko zainstalować pobraną klawiaturę ISO - w Windows 95/98/Me uruchom INSTALUJ.BAT. Po zakończeniu instalacji i restarcie komputera, klawiatura ISO (widoczna jako Islandzka - "IS") jest dostępna poprzez przełącznik języków na pasku zadań (kliknij skrót aktualnego języka na pasku).
dokładny poradnik patrz tutaj....
http://www.kurshtml.boo.pl/index.php
Dziękuje Piotr. Zaraz będę próbował
[ Dodano: 07-10-2006, 10:55 ]
Jak na razie zainstalowałem Izy Kibord 2.3 do Windows NT4/2000/XP z tej strony: http://windows.online.pl/klawiat.htm
[ Dodano: 07-10-2006, 11:00 ]
Zainstalowałem też czcioknę i zaraz się zobaczy.
[ Dodano: 07-10-2006, 13:00 ]
Próbowałem wszytskiego i nadal nic... chyba nie da się tego zrobić
[ Dodano: 07-10-2006, 10:55 ]
Jak na razie zainstalowałem Izy Kibord 2.3 do Windows NT4/2000/XP z tej strony: http://windows.online.pl/klawiat.htm
[ Dodano: 07-10-2006, 11:00 ]
Zainstalowałem też czcioknę i zaraz się zobaczy.
[ Dodano: 07-10-2006, 13:00 ]
Próbowałem wszytskiego i nadal nic... chyba nie da się tego zrobić
End
Spróbuj może przy pomocy programu "EZ HTML". Jest to prosty program do tworzenia dokumentów HTML z wbudowanym konwerterem fontów (w tym z notatnikowego WINDOWS-1250 do ISO-8859-2). Otwórz w nim ten dokument tekstowy i przekonwertuj czcionki; powinno pomóc. Program jest oczywiście darmowy (sam go używam).
Spróbuj może przy pomocy programu "EZ HTML". Jest to prosty program do tworzenia dokumentów HTML z wbudowanym konwerterem fontów (w tym z notatnikowego WINDOWS-1250 do ISO-8859-2). Otwórz w nim ten dokument tekstowy i przekonwertuj czcionki; powinno pomóc. Program jest oczywiście darmowy (sam go używam).
Na wstepie, nie bawilem sie dotad flashem, wiec czesc wskazowek to strzaly.
Co do klawiatur i szablonow. No tak, z tego co kojaze byl to swego czasu problem, coraz zadziej spotykany. Mi zawsze wystarczalo ustawienie odpowiedniego kodowania (moze mialem szczescie ), nawet w prostych stronach pisanych wieeele lat temu.
Odnosnie tego szablonu, moze by sprobowac podniemic '&text' tak, aby kozystac ze stylow, zamiast klasycznego formatowania html ?? Skoro ogolnie poleca sie przechodzenie na formtowanie za pomoca stylow, to moze warto sprobowac czy zadziala, a jednoczesnie byc "na czasie". Cos jak:
Ps. Fajne kursy html, styli, php i innych masz dolaczone do "Pajaczka"
Co do klawiatur i szablonow. No tak, z tego co kojaze byl to swego czasu problem, coraz zadziej spotykany. Mi zawsze wystarczalo ustawienie odpowiedniego kodowania (moze mialem szczescie ), nawet w prostych stronach pisanych wieeele lat temu.
Odnosnie tego szablonu, moze by sprobowac podniemic '&text' tak, aby kozystac ze stylow, zamiast klasycznego formatowania html ?? Skoro ogolnie poleca sie przechodzenie na formtowanie za pomoca stylow, to moze warto sprobowac czy zadziala, a jednoczesnie byc "na czasie". Cos jak:
Kod: Zaznacz cały
&text=<font style="font-size: 17pt; background: yellow; color=red; font-family: Arial" > test </font>
Ps. Fajne kursy html, styli, php i innych masz dolaczone do "Pajaczka"
Niestety... Chyba jednak będę zmuszony zmienić sablon...
Jak ktoś czuje się na siłach, to proszę podaję linka gdzie można pobrać cały szablon oryginalny i zobaczyć sobie samemu.
www.end.ep.com.pl/pliki/630.zip
Jak ktoś czuje się na siłach, to proszę podaję linka gdzie można pobrać cały szablon oryginalny i zobaczyć sobie samemu.
www.end.ep.com.pl/pliki/630.zip
re
Marcin
wydaje mi się, że problem nie tkwi w HTML’u, a raczej we flashu. Zajrzyj może na forum.webhelp.pl i wyszukaj frazy "polskie znaki" na podforum Multimedia i Flash
wydaje mi się, że problem nie tkwi w HTML’u, a raczej we flashu. Zajrzyj może na forum.webhelp.pl i wyszukaj frazy "polskie znaki" na podforum Multimedia i Flash
Re: re
Już się zarejestrowałem na jednym forum i zobaczymy.Marcin
P.S. Jaki Marcin?