Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Brak polskich znaków w szablonie flash.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Brak polskich znaków w szablonie flash.

Postautor: end » 6 paź 2006, o 11:07

Witam.
Mam taki problem i szukam pomocy.

Ściągnąłem sobie szablon na stronę www we flashu.

I tam jest folder txt i w nim pliki tekstowe które można modyfikować i wpisywać to co tam chcemy.
I tutaj pojawił się problem, bo jak zmodyfikuje plik tekstowy i odpalam stronę w przeglądarce to nie mam polskich znaków... Jakieś inne znaki wyskakują. (Czy to Mozilla czy IE)
Kombiniowałem już z kodowanie itp. ale nie to nie działa.
Pewnie dla zaawansownych lub obeznanych w temacie będzie to gradka, dla mnie to problem którego nie umiem rozwiązać.
Wygląda to tak jak na załącznikach.
Załączniki
directory3.PNG
directory3.PNG (21.37KiB)Przejrzano 4198 razy
flash www.JPG
flash www.JPG (28.5KiB)Przejrzano 4198 razy

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 7 paź 2006, o 03:38

Jeśli do tworzenia dokumentów HTML używasz np. windows'owskiego Notatnika (Notepad), a nie zainstalujesz odpowiedniej nakładki klawiaturowej (patrz następny punkt) i wykorzystasz przedstawiony dalej na tej stronie szablon dokumentu, to znaki: ą, ś, ź, Ą, Ś, Ź zostaną błędnie zakodowane - w przeglądarce internetowej pojawią się w ich miejscu "krzaczki,
Aby rozpocząć pracę, musisz zaopatrzyć się w czcionki, które pozwolą Ci uzyskać polskie znaki ("ogonki"). Powinny to być koniecznie czcionki w standardzie ISO-8859-2. Jest to powszechnie przyjęty i stosowany w polskim Internecie standard kodowania znaków.

Jeśli chcesz używać obcojęzycznego edytora w Windows, który nie potrafi prawidłowo zapisywać polskich znaków w standardzie ISO,przejdź na Polską Stronę Windowsową, a następnie na podstronę: "Klawiatura ISO-8859-2". Można tam pobrać darmową klawiaturę Izy Kibord (dla systemu Windows 95/98/Me lub NT4/2000/XP) oraz czcionkę PolskieStrony 2000.

Następnie trzeba zainstalować pobraną czcionkę w systemie. Aby to zrobić, należy wybrać:
Menu Start/Ustawienia/Panel sterowania/Czcionki/Plik/Zainstaluj nową czcionkę...,
a potem odszukać czcionkę na dysku i kliknąć OK.

W Windows XP aby dotrzeć do apletu "Czcionki", należy wybrać:
Menu Start/Panel sterowania/Wygląd i kompozycje,
a następnie po lewej stronie na karcie Zobacz też kliknij Czcionki.

Teraz wystarczy w używanym przez nas edytorze HTML, ustawić dodaną właśnie czcionkę jako ekranową (robi się to zwykle w menu Ustawienia - Settings, Konfiguracja - Configuration, Opcje - Options itp.).

Teraz musisz jeszcze tylko zainstalować pobraną klawiaturę ISO - w Windows 95/98/Me uruchom INSTALUJ.BAT. Po zakończeniu instalacji i restarcie komputera, klawiatura ISO (widoczna jako Islandzka - "IS") jest dostępna poprzez przełącznik języków na pasku zadań (kliknij skrót aktualnego języka na pasku).

dokładny poradnik patrz tutaj....
http://www.kurshtml.boo.pl/index.php

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 paź 2006, o 09:19

Dziękuje Piotr. Zaraz będę próbował :)

[ Dodano: 07-10-2006, 10:55 ]
Jak na razie zainstalowałem Izy Kibord 2.3 do Windows NT4/2000/XP z tej strony: http://windows.online.pl/klawiat.htm

[ Dodano: 07-10-2006, 11:00 ]
Zainstalowałem też czcioknę i zaraz się zobaczy.

[ Dodano: 07-10-2006, 13:00 ]
Próbowałem wszytskiego i nadal nic... chyba nie da się tego zrobić :cry:

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 7 paź 2006, o 12:34

:arrow: End
Spróbuj może przy pomocy programu "EZ HTML". Jest to prosty program do tworzenia dokumentów HTML z wbudowanym konwerterem fontów (w tym z notatnikowego WINDOWS-1250 do ISO-8859-2). Otwórz w nim ten dokument tekstowy i przekonwertuj czcionki; powinno pomóc. Program jest oczywiście darmowy (sam go używam).
Załączniki
ezhtml.JPG

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 paź 2006, o 13:02

Niestety nadal nic z tego... albo ja czegoś nie umiem, albo tego nie da się zrobić jednak...

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 paź 2006, o 13:20

Na wstepie, nie bawilem sie dotad flashem, wiec czesc wskazowek to strzaly.

Co do klawiatur i szablonow. No tak, z tego co kojaze byl to swego czasu problem, coraz zadziej spotykany. Mi zawsze wystarczalo ustawienie odpowiedniego kodowania (moze mialem szczescie ;) ), nawet w prostych stronach pisanych wieeele lat temu.

Odnosnie tego szablonu, moze by sprobowac podniemic '&text' tak, aby kozystac ze stylow, zamiast klasycznego formatowania html ?? Skoro ogolnie poleca sie przechodzenie na formtowanie za pomoca stylow, to moze warto sprobowac czy zadziala, a jednoczesnie byc "na czasie". Cos jak:

Kod: Zaznacz cały

&text=<font style="font-size: 17pt; background: yellow; color=red; font-family: Arial" > test </font>

Ps. Fajne kursy html, styli, php i innych masz dolaczone do "Pajaczka" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 paź 2006, o 13:35

Niestety... Chyba jednak będę zmuszony zmienić sablon...

Jak ktoś czuje się na siłach, to proszę podaję linka gdzie można pobrać cały szablon oryginalny i zobaczyć sobie samemu.

www.end.ep.com.pl/pliki/630.zip

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 7 paź 2006, o 16:28

Marcin
wydaje mi się, że problem nie tkwi w HTML’u, a raczej we flashu. Zajrzyj może na forum.webhelp.pl i wyszukaj frazy "polskie znaki" na podforum Multimedia i Flash

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: re

Postautor: end » 7 paź 2006, o 17:31

Marcin
wydaje mi się, że problem nie tkwi w HTML’u, a raczej we flashu. Zajrzyj może na forum.webhelp.pl i wyszukaj frazy "polskie znaki" na podforum Multimedia i Flash
Już się zarejestrowałem na jednym forum i zobaczymy.

P.S. Jaki Marcin? :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”