Witam.
Chciałbym zrobić sobie taki "bajer" do wzmacniacza tzn. chodzi mi o wmontowanie nadajnika TOTX173 do odtwarzacza CD i do wzmacniacza TORX173.
I tutaj mam pytanie, co będe jeszcze potrzebowal aby móc zrobic sobie takie łącze optyczne?
Jakiś cyfrowo analogowy przetwornik?
Kabel światłowodowy kosztuje niewiele, do tego dochodzi separacja galwanicza i chyba wysoka bez zakłuceniowa jakość przekazywanego sygnału.Więc same plusy...
Proszę o opinie i porady.
Pozdr.
P.S. Nigdy tego nie robiłem stąd moje pytanie...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWyjście i wejście optycze własnej roboty (TORX173 - TOTX173)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Wyjście i wejście optycze własnej roboty (TORX173 - TOTX
zacznijmy od CD - jeżeli masz w nim wyjscie cyfrowe S/PDIF COAX (coaxial), to przeróbka bedzie polegala na dolaczeniu do niego konwertera coax/opitical - jest to niezbyt trudne. Jezeli nie masz takiego wyjscia sprawa bedzie zdecydowanie trudniejsza i bedzie wymagac sporej przerobki polegajacej na dodlaczeniu nadajnika S/PDIF np DIT4096. Mozesz popatrzec na projekt przetwornika ADC z wyjsciem S/PDIF z EPWitam.
Chciałbym zrobić sobie taki "bajer" do wzmacniacza tzn. chodzi mi o wmontowanie nadajnika TOTX173 do odtwarzacza CD
Tutaj bezwzglednie bedziesz potrzebowal przetwornika cyfrowo analogowego z wejsciem S/PDIF. Takie konstrukcje byly opisywane w EP - np wzmacniacz audio z wejsciem cyfrowym (AVT5026), dwa procesory audio z wejsciem S/PDIF czy audiofilski przetornik C/A z EP 2/2005.i do wzmacniacza TORX173.
jezeli bedziesz mial komplet urzadzen to same konwertery coax/optical i odwrotnie to pestka
no.... same plusy :I tutaj mam pytanie, co będe jeszcze potrzebowal aby móc zrobic sobie takie łącze optyczne?
Jakiś cyfrowo analogowy przetwornik?
Kabel światłowodowy kosztuje niewiele, do tego dochodzi separacja galwanicza i chyba wysoka bez zakłuceniowa jakość przekazywanego sygnału.Więc same plusy...
Proszę o opinie i porady.
Pozdr.
P.S. Nigdy tego nie robiłem stąd moje pytanie...
Witam. Spodziewałem się, że będzie to skomplikowane i dla mnie amatora będzie to chyba trochę za trudne...
No własnie problem jest w tym, że ani CD nie ma tego wyj. ani wzmacniacz nie ma tego wej. trzeba by wszystko od podstaw zrobić.
Może na początek w celach "edukacyjnych" wykorzystałbym swoją kartę muzyczną SB ze złączem SPDIF ?
Wykorzystując ten schemat ze strony Chip'a.
Tylko teraz trzeba by odbiornik zrobić do wzmacniacza.
Nie macie może jakiegoś gotowego schematu?
No własnie problem jest w tym, że ani CD nie ma tego wyj. ani wzmacniacz nie ma tego wej. trzeba by wszystko od podstaw zrobić.
Może na początek w celach "edukacyjnych" wykorzystałbym swoją kartę muzyczną SB ze złączem SPDIF ?
Wykorzystując ten schemat ze strony Chip'a.
Tylko teraz trzeba by odbiornik zrobić do wzmacniacza.
Nie macie może jakiegoś gotowego schematu?
Ostatnio zmieniony 6 paź 2006, o 08:45 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
a postawiłeś sobie pytanie po co?
Taka przeróbka ma sens jezeli zastosujesz we wzmacniaczu przetwornik DAC o klase lepszy niz w CD. Oczywiscie jezeli rozpatrujemy osiagniecie lepszych parametrow audio.
Jezeli chcesz sie czegos nowego przy tym nauczyc to nawet jezeli nie osiagniesz lepszego dzwieku to zdecydowanie warto sprobowac to zrobic.
tak przy okazji jaki to wzmacniacz i CD ?
Taka przeróbka ma sens jezeli zastosujesz we wzmacniaczu przetwornik DAC o klase lepszy niz w CD. Oczywiscie jezeli rozpatrujemy osiagniecie lepszych parametrow audio.
Jezeli chcesz sie czegos nowego przy tym nauczyc to nawet jezeli nie osiagniesz lepszego dzwieku to zdecydowanie warto sprobowac to zrobic.
Witam. Wzmacniacz to końcówka mocy z przedwzmacniaczem własnej roboty wszystko "made in home"a postawiłeś sobie pytanie po co?
Mam kilka takich wyjśc optycznych ze starych DVD i pomyślałem sobie, że moze by je jakoś wykorzystać...
Na początek chciałbym własnie wykorzystać SPDIF bo niby jest łatwiej tylko zostaje problem odbiornika we wzmacniaczu. Tu pewnie kombinacja z przetwornikami itp.
[ Dodano: 06-10-2006, 09:55 ]
Chciałem spróbować czegos nowegoa postawiłeś sobie pytanie po co?
O jakim przetworniku DAC mówisz? Masz jakiś konkretny?Taka przeróbka ma sens jezeli zastosujesz we wzmacniaczu przetwornik DAC o klase lepszy niz w CD. Oczywiscie jezeli rozpatrujemy osiagniecie lepszych parametrow audio.
Nie mam audiofilskiego podejścia do sprawy. Przetwornik wcale nie musi być jakiś super hiper powalający parametrami.
Tylko, że u nas chyba nie kupię DSD1793.
Spróbuję zamowić sampla z www.ti.com
Spróbuję zamowić sampla z www.ti.com