Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Co jest nie tak w tej aplikacji?

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Co jest nie tak w tej aplikacji?

Postautor: Sova » 4 wrz 2006, o 11:28

Chciałem zrobić układ, który będzie po jakimś czasie od włączenia zasilania jednorazowo załączał przekaźnik, niestety układ świruje i nie mam pojęcia dlaczego, bardzo proszę o pomoc.

[ Dodano: 04-09-2006, 13:47 ]
Może powiem dokładniej o co chodzi. Sam układ monostabilny jest ok, jeśli za pomocą śrubokręta czy czegoś innego zewrę nóżke 2 do masy to włącza się normalnie timer na okres ustalony za pomocą rezystora 180k i kondensatora 10u. Problem jest w tym, że przy włączaniu zasilania na nóżkę 2 jakby nie leciał impuls startu, układ uruchamia się i czeka aż się go wyzwoli. Jak mam zrobić, aby samo włączanie zasilania wyzwalało układ?
Załączniki
s.GIF
s.GIF (4.31KiB)Przejrzano 1496 razy

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 4 wrz 2006, o 12:53

Uwagi:
- 10uF w zasilaniu to za malo przy zasilaniu AC.
- 10nF przy pinie 2 jest za maly. Poza tym, zeby ten uklad pracowal poprawnie rownolegle do 15k musi byc wlaczona dioda (zaporowo).
- w bazie T MUSI byc rezystor co najmniej 4,7...10k.
- cewka oprzekaznika MUSI byc zwarta w kierunku zaporowym dioda.
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 4 wrz 2006, o 13:51

zmieniłem konda 10n na 10u i działa ok, widocznie układ nie nadąrzał "złapać" impulsu. Bardzo dziękuję.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”