Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czytnik kart SC a gniazdo na płycie

Awatar użytkownika
Misiek-38
-
-
Czytnik kart SC a gniazdo na płycie

Postautor: Misiek-38 » 3 wrz 2006, o 13:12

Witam:)
Zbudowałem czytnik kart w.g. tego artykułu:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/arti ... 15287.html
ale mam problem z wyprowadzeniami:(.
Moja płyta to Gigabyte GA-7NNXP - na niej znajduje się gniazdo p.t. "Smart Card Reader", i ma ono następujące wyjścia:
1 - VCC
2 - GND
3 - SCAPWCTL-
4 - SCARST-
5 - NC
6 - NC
7 - SCAIO
8 - NC
9 - SCACLK
10 - SCAPSNT

Czy ktoś może mi pomóc w poprawnym podłączeniu przewodów? Wcześniej pisałem do pomocy Gigabyte i do autora artykułu, ale nie otrzymalem żadnej odpowiedzi:(..

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 3 wrz 2006, o 14:12

[center]Obrazek[/center]
Obrazek z linka schemat sie :no: otwieral wiec zamieszczam na forum :idea: proponuje takie polaczenie ale zaznaczam ze tego :no: sprawdzalem (testowalem) :568:

Kod: Zaznacz cały

1 - VCC -> +5V 2 - GND -> GDN 3 - SCA PWCTL -> SCR FET# 4 - SCA RST -> SCR RST 5 - NC 6 - NC 7 - SCA IO -> SCR IO 8 - NC 9 - SCA CLK -> SCR CLK 10 - SCA PSNT -> SCR PRES#
:idea: jesli by :no: chcialo pracowac to sprobuj zamienic miejscami SCRFET# i SCRPRES Obrazek

Awatar użytkownika
Misiek-38
-
-

Postautor: Misiek-38 » 4 wrz 2006, o 00:05

ACeK - dzięki za szybką odpowiedź, jutro biorę się za zmontowanie kostki:)
Mam tylko jedną obawę - czy ewentualna pomyłka nie uszkodzi mi płyty?
Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 4 wrz 2006, o 07:24

Obrazek Jesli nie zrobisz zwarcia miedzy VCC i GDN to sie nic nie stanie Obrazek

Awatar użytkownika
Misiek-38
-
-

Postautor: Misiek-38 » 10 wrz 2006, o 10:06

Przewody podłączone zgodnie z sugestiami - wszystko działa, ale nie do końca ;) ..
W biosie, na zakładce Integrated Peripherals, przestawiłem tryb pracy kości IO (UART mode select) z NORMAL na SCR - cały śmiech polega na tym, że winda (2000) nie tylko nie zobaczyła nowego urządzenia, ale na dodatek - wciąż widzi port COM2 :) !!!
Nie mam pomysła co jest nie tak ;( !!

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 10 wrz 2006, o 14:51

Obrazek mozliwe ze musisz sam dodac drivera do obslugi :idea: wejdz na strone producenta plyty (ciekawe dlaczego to ukrywasz :roll: ) albo jak masz Win XP sprobuj je na probe zainstalowac i sprawdzic czy one wykrywaja Obrazek

Awatar użytkownika
Misiek-38
-
-

Postautor: Misiek-38 » 14 wrz 2006, o 09:17

Model płyty jest w pierwszym poście, a co do driverów - przecież system nie może rozpoznać czegoś czego nie widzi!!! Na mój gust to kwestia z biosem (może jeszcze coś trzeba przestawić), bo winda uparcie twierdzi że widzi port com-2 mimo przestawienia trybu pracy kości IO z NORMAL (czyli com-2) na SCR (Smart Card Reader)..

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 16 wrz 2006, o 15:06

Obrazek przestawiajac w biosie nie robisz nic innego jak ustawiasz ktore gniazdo ma byc obslugiwane :idea: to znaczy ira com lub scr ale te wszystkie syganaly ciagle (tak mi sie wydaje) obslugiwane sa przez to samo przerwanie z punktu widzenia win ciagle widzi com bo moze nie ma odpowiedniego drivera dlatego wspomnialem o wyprobowaniu z xp bo on lepiej obsluguje peryferia choc czesto sie zdarza ze i on potrzebuje drivera Obrazek

[ Dodano: 16-09-2006, 19:50 ]

:idea: tu masz instrukcje z WIN2k :arrow: SCR :568:

Awatar użytkownika
Misiek-38
-
-

Postautor: Misiek-38 » 25 wrz 2006, o 12:41

Sukces, ale połowiczny:(..
Zmyliła mnie zawartość płytki ze sterami - uparcie instalowałem stery do I/O Winbonda, podczas gdy w końcu odszukałem kość na płycie okazało się, że ta jest f-y ITE:)!
Połowiczność polega na tym, że choć Winda nadal widzi port com-2 (nawet po odinstalowaniu portu com-2, i ponownym skanowaniu systemu pod kątem zmian sprzętowych - ów port nadal się pojawia),to teraz mam dodatkowy (oznaczony żółtym wykrzyknikiem) "ITE Virtual COM Port (COM-3)".
Dokopałem się też do specyfikacji tego układu, a w niej znalazłem schemat jak w załączniku - na moje oko wszystko jest poprawnie, ale mogę się mylić..
Proszę wybaczyć moją "namolność", ale nigdzie nie mogłem znaleźć firmowego czytnika, a ów ma być mi przydatny do zabezpieczenia danych z firmy..
Załączniki
IT8712F.jpg

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”