Witam wszystkich
ja mam sprawe tego typu. chodzi mi o zbudowanie "niezawodnej" zapalarki do gazu
miałem juz ich dziesiątki i kazda po okolo 20-30 zapaleniach zaczynała szwankować (nie zawsze dawała iskrę) z czasem stawało się to już uciążliwe i teraz wpadlem na pomysł żeby samemu sobie takie coś zrobić(w sumie podsunęła mi go mama ) i teraz nie wiem jak takie cuś zrobić. zasilene może być dwiema bateriami AA lub jedną(jeśli można)
Wiem że to nie jest jakiś wygórowany projekt ale może troszkę forum porusze
pozdrawiam wszystkich
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZapalarka do gazu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Nie przypominam sobie, bysmy dluzej uzywali zapalarek z zasilaniem bateryjnym, ale te pod napiecia sieciowe sprawuja sie wysmienicie... raz na 2-3 lata troche przeczyscic... obecna sluzy juz z 7 lat, i praktycznie tylko ona jest w uzyciu.
Jak chcesz zbudowac jakas bateryjna sam, to zeka Cie zbudowanie stopnia dosc znacznie powielajacego napiecie.
Jak chcesz zbudowac jakas bateryjna sam, to zeka Cie zbudowanie stopnia dosc znacznie powielajacego napiecie.
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Nie... nie wzmacniacz , raczej powielacz (oczywiscie dla zasilania bateryjnego, to ze stopniem formujacym impulsy), czy
przetwornica
Chodzi o podbicie do kilku(set) volt... tak by wywolac odpowiednio duzy luk (iskre).
Nie wiem czy zasilanie bateryjne wogole ma sens, ale skoro chcesz...
przetwornica
Chodzi o podbicie do kilku(set) volt... tak by wywolac odpowiednio duzy luk (iskre).
Nie wiem czy zasilanie bateryjne wogole ma sens, ale skoro chcesz...