Witam wszystkich grupowiczów!
Mam mały problem w związku z tym zwracam się o pomoc i porade do fachowców:
Od niedawna symuluje w programie WORKBENCH 8 - MULTISIM takie tam proste rzeczy i trafiłem na zagadkę. Prubuję zasymulować działanie Mostka Gretz'a a efekty chcę oglądnąć na oscyloskopie. Niestety obraz na oscyloskopie nie zgadza się z rzeczywistością. Sonde oscyloskopu podpinam do obciążenia jakim jest rezystor. Wykorzystuje diody 1N4007. Prosiłbym o informacje w tej sprawie dlaczego tak się dzieję a może coś źle robię. Wszystkie uwagi będę "na wagę złota". Mogę wysłać też projekt tego qausi prostownika. Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMultisim i mostek Gretz'a
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Multisim i mostek Gretz'a
Hmm... A jaka jest ta "rzeczywistosc" ?? Jaki obraz uzyskujesz, a jakiego sie spodziewasz ??Niestety obraz na oscyloskopie nie zgadza się z rzeczywistością. Sonde oscyloskopu podpinam do obciążenia jakim jest rezystor. Wykorzystuje diody 1N4007. Prosiłbym o informacje w tej sprawie dlaczego tak się dzieję a może coś źle robię.
Wielkie dzięki
Wielkie dzięki, o taką podpowiedź mi chodziło. Źle podłączałem uziemienie oscyloskopu. Teraz jest ok. Pozdrawiam