Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zgon abonenta a opłaty

marecki
-
-
Kontaktowanie:
Zgon abonenta a opłaty

Postautor: marecki » 27 cze 2006, o 18:09

Witajcie...
Mam problem - 18 maja zmarł mi ojciec na którego był zarejestrowany telefon... 6 czerwca fakt ten zgłosiłem do BOK z żądaniem o rozwiązanie umowy z tytułu zgonu abonenta (z natychmiastowym odłączeniem tel od sieci)

Okazało się że telefon został wyłączony dopiero około połowy miesiąca a TEPSA wystawiła sobie rachunek z abonamentem w przód za cały czerwiec.

Czy miała takie prawo? Czy rozwiązanie umowy następuję natychmiastowo z chwilą śmierci abonenta?

Guru
-
-

Postautor: Guru » 28 cze 2006, o 06:10

Ja myślę tak:
jeżeli rachunek jest wystawiony na twojego ojca to niech twój ojciec go zapłaci, no chyba że jesteś spadkobiercą to wówczas cała masa spadkowa przechodzi na spadkobierców rachunki także. Dopilnuj spraw spadkowych w sądzie to jedno mogę Ci radzić.
Natomiast jak to jest w przypadku rachunów od TP to dokładnie nie wiem. Zgłosiłeś to w czasie trwania okresu abonamentowego (6 czerwca), możesz zawsze to zgłosić do biura Ochrony Konsumentów i życzę Ci powodzenia i cierpliwości.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 28 cze 2006, o 06:55

no chyba że jesteś spadkobiercą to wówczas cała masa spadkowa przechodzi na spadkobierców rachunki także.
No właśnie problem w tym że jestem... a z drugiej strony abonament to opłata za świadczenie usług więc jeżeli TEPSA po śmierci odłączyła telefon to usługi żadnej nie świadczyła a żąda zapłaty...

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 29 cze 2006, o 10:14

sa dwie róznice
rozwiązanie umowy - okres 30 dni -pobranie abonamentu
wypowiedzenie umowy- z racji śmierci abonenta- umowa wygasa z trybem natychmiastowym

w twoim przypadku to zrobiłeś rozwiazanie umowy a nie wypowiedzenie umowy -stąd ta róznica
Jesli będa pytania-proszę pisać
pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: re

Postautor: pajaczek » 29 cze 2006, o 15:09

sa dwie róznice
rozwiązanie umowy - okres 30 dni -pobranie abonamentu
wypowiedzenie umowy- z racji śmierci abonenta- umowa wygasa z trybem natychmiastowym
Te okreslenia (wypowiedzenie/rozwiazanie) nie powinny byc odwrotnie ?? Tryb wypowiedzenie to przeciez normalna forma, i okresla sie tryp i okres wypowiedzenia. Rozwiazanie zas okreslil bym raczej jako forme nadzwyczajna (zwiazana z niezwyklymi okolicznosciami).

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 29 cze 2006, o 16:32

Wydaje mi się że bez względu na to jaką formę bym przyjął za stosowną względem TEPSY tzn. prosił, żądał, wnosił, oznajmiał, wypowiedział, rozwiązał to:
Co zatem z zapłatą późniejszych rachunków? Jestem spadkobiercą majątku - także długów...

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: PICIA » 29 cze 2006, o 17:25

Wydaje mi się że bez względu na to jaką formę bym przyjął za stosowną względem TEPSY tzn. prosił, żądał, wnosił, oznajmiał, wypowiedział, rozwiązał to:
Co zatem z zapłatą późniejszych rachunków? Jestem spadkobiercą majątku - także długów...
niestety jest róznica pomiędzy wypowiedzeniem a rozwiązaniem

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”