Witam jestem początkującym elektronikiem i chciałem zapytać się czy umie ktoś zrobić urządzenie odstraszające które co jakiś czas wysyła fale ultradźwiękowe zmieniejące swoją częstotliwość 7-14Khz??
Dziękuję proszę o pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak zrobić odstraszacz pająków??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
a jesteś pewien, że tą częstotliwość pająki "słyszą"? z tego co wiem, to pająki mają niezbyt dobrze rozwinięty narząd słuchu i wzroku (pomimo posiadania aż 8 oczu ) ich system nerwowy jesty bardzo prymitywny a dżwięki i wibracje niezbędne do przeżycia odbierają włoskami umieszczonymi na nogach. W tym wypadku przydałby się nadajnik infradźwięków. Skonsultuj sprawę z jakimś entomologiem, bo obawiam się że urządzenie na ultradźwiękach może nie zdać egzaminu i będzie rozczarowanie ... Ech tak częste z resztą w dziedzinie elektroniki.
Witam Są odstraszacze pająków które działają na zasadzie ultradźwięków ale kosztują 80 zł. Może da się skonstruować tańsze urządzenie. Wiem że elektronicy robią urządzenia ultradźwiękowe tylko iewiem czy da sie je przystosować na tą częstotliwość. A częstotliwość 7-14kHZ według producentów odstraszaczy ultradźwięki działające.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Krzysztof Gorski
- -
- Kontaktowanie:
Wystarczy wejść na stronę www.ne555.com jest tam wystarczająca ilość schematów i projektów z wykorzystaniem kostki ne555.