Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

zasilanie laptopa z gniazdka samochodowego

andrzej_jo
-
-
zasilanie laptopa z gniazdka samochodowego

Postautor: andrzej_jo » 28 kwie 2006, o 18:52

witam
jestem posiadaczem laptopika toshiba satelite 4090cds
chcialbym go uzywac w samochodzie, tylko nie wiem co najlepiej byloby zastosowac,
za zasilaczu sieciowym napisane sa parametry 15V 3A , zastanawiam sie czy niezbedne bedzie zakupienie przetwornicy 12v/230v? czy moze wystarczyloby podlaczyc takie 12v jakie idzie w instalacji samochodu ? bo to by mi najbardziej pasowalo.... w uniwersalnych zasilaczach nie moge znalesc takiego ktory mialby dokladnie takie parametry jak sieciowy, chchialbym wiedziec ktora wartosc jest wazniejsza do zasilania laptopa?
prosze o wyrozumialosc, jestem laikiem w elektronice :)))
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Re: zasilanie laptopa z gniazdka samochodowego

Postautor: Futrzaczek » 28 kwie 2006, o 19:24

chchialbym wiedziec ktora wartosc jest wazniejsza do zasilania laptopa?
Obydwie są ważne

witold16
-
-

Postautor: witold16 » 28 kwie 2006, o 19:25

musisz kupic sobie przetwornice DC /DC która troche gdzies do 20v powyższala by toche napiecie a nastepnie podłanczyc przez stabiliaztor 7815

Awatar użytkownika
Lucas286
-
-

Postautor: Lucas286 » 28 kwie 2006, o 19:33

Ja podłączam laptopa bezpośrednio do gniazdka samochodowego i działa już od ponad roku :D

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 28 kwie 2006, o 19:43

musisz kupic sobie przetwornice DC /DC która troche gdzies do 20v powyższala by toche napiecie a nastepnie podłanczyc przez stabiliaztor 7815
7815 na moje oko jest za słaby :(
To może np. BD911 + Zenerka na 16V?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: zasilanie laptopa z gniazdka samochodowego

Postautor: pajaczek » 28 kwie 2006, o 20:18

czy moze wystarczyloby podlaczyc takie 12v jakie idzie w instalacji samochodu ? bo to by mi najbardziej pasowalo....
Pewnie... kazdemu by najbardziej pasowalo.
Patrz rada Futrzaczka... (nie wierze ze to powiedzialem... :twisted: )
musisz kupic sobie przetwornice DC /DC która troche gdzies do 20v powyższala by toche napiecie
Hmm... troche gdzies jakos... ciekawie napisane. Pozatym znow patrz slowa Futrzaczka (o nie... znowu).

[ Dodano: 28-04-2006, 20:21 ]
czy moze wystarczyloby podlaczyc takie 12v jakie idzie w instalacji samochodu ? bo to by mi najbardziej pasowalo....
Pewnie... kazdemu by najbardziej pasowalo.
Patrz rada Futrzaczka... (nie wierze ze to powiedzialem... :twisted: )
musisz kupic sobie przetwornice DC /DC która troche gdzies do 20v powyższala by toche napiecie
Hmm... troche gdzies jakos... ciekawie napisane. Pozatym znow patrz slowa Futrzaczka (o nie... znowu).

Ps. Moja rada ?? Jestes laik, nie wiesz co i dlaczego... nie dotykaj... (mowie serio). Zacznij przygode z elektronika od czegos co bedziesz mogl zrozumiec (choc nie przychodzi mi nic latwiejszego).

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 28 kwie 2006, o 20:26

Pajączku... chcesz mnie do piachu wpędzić, czy też rzeczywiście coś rozumiem z tej teorii, ktrą wkuwam?

Ps. Przetwornica... pewnie musiała by być transformatorowa. Same straty: na tranzystorach kluczujących, na trafie, na stabilizatorze... :(
A może lepsza by była przetwornica pojemnościowa? Choć :no: wiem, czy taki prąd się wyciągnie

andrzej_jo
-
-

Postautor: andrzej_jo » 28 kwie 2006, o 20:53

lucas286 a ze tak spytam, jakiego napiecia potrzebuje twoj laptopik ? bo moze i moj by pociagnal z samego gniazdka, tylko pytanie jeszcze takie mam czy nie uszkodze laptopa? bo jesli napiecie bedzie niedostateczne to wiadomo ze nie pojdzie ale jesli przewyzszy to moze powstac niemily smrod sie domyslam

a co do laika to zlutowalem kilka ukladow kiedys czy tam zasilacz do cdromu do auta tez zrobilem, takie proste rzeczy potrafie zlutowac przy przedstawionym schemacie ale glebiej sie gubie i taki ze mnie laik :D

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 29 kwie 2006, o 08:17

:arrow: andrzej_jo
Może laptop kolegi Lucas286 też potrzebuje 15V? To, że w instalacji samochodowej panuje 12V, to nieprawda. Tam jest 14,4V - w przybliżeniu

Awatar użytkownika
Lucas286
-
-

Postautor: Lucas286 » 29 kwie 2006, o 08:39

Używam laptopa Toshiby i też potrzebuje 15V tak jak kolegi andrzej_jo. Jak kolega futrzaczek2 napisał w instalacji samochodu występuje napięcie ok 14,4V podczas pracy silnika. Na postoju może być gorzej bo napięcie może spaść nawet do 10-11V ale mój laptop nie odczuwa żadnej różnicy.

Pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”