Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięzasilanie laptopa z gniazdka samochodowego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
witam
jestem posiadaczem laptopika toshiba satelite 4090cds
chcialbym go uzywac w samochodzie, tylko nie wiem co najlepiej byloby zastosowac,
za zasilaczu sieciowym napisane sa parametry 15V 3A , zastanawiam sie czy niezbedne bedzie zakupienie przetwornicy 12v/230v? czy moze wystarczyloby podlaczyc takie 12v jakie idzie w instalacji samochodu ? bo to by mi najbardziej pasowalo.... w uniwersalnych zasilaczach nie moge znalesc takiego ktory mialby dokladnie takie parametry jak sieciowy, chchialbym wiedziec ktora wartosc jest wazniejsza do zasilania laptopa?
prosze o wyrozumialosc, jestem laikiem w elektronice ))
pozdrawiam
jestem posiadaczem laptopika toshiba satelite 4090cds
chcialbym go uzywac w samochodzie, tylko nie wiem co najlepiej byloby zastosowac,
za zasilaczu sieciowym napisane sa parametry 15V 3A , zastanawiam sie czy niezbedne bedzie zakupienie przetwornicy 12v/230v? czy moze wystarczyloby podlaczyc takie 12v jakie idzie w instalacji samochodu ? bo to by mi najbardziej pasowalo.... w uniwersalnych zasilaczach nie moge znalesc takiego ktory mialby dokladnie takie parametry jak sieciowy, chchialbym wiedziec ktora wartosc jest wazniejsza do zasilania laptopa?
pozdrawiam
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Re: zasilanie laptopa z gniazdka samochodowego
Obydwie są ważnechchialbym wiedziec ktora wartosc jest wazniejsza do zasilania laptopa?
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Re: zasilanie laptopa z gniazdka samochodowego
Pewnie... kazdemu by najbardziej pasowalo.czy moze wystarczyloby podlaczyc takie 12v jakie idzie w instalacji samochodu ? bo to by mi najbardziej pasowalo....
Patrz rada Futrzaczka... (nie wierze ze to powiedzialem... )chchialbym wiedziec ktora wartosc jest wazniejsza do zasilania laptopa?
Hmm... troche gdzies jakos... ciekawie napisane. Pozatym znow patrz slowa Futrzaczka (o nie... znowu).musisz kupic sobie przetwornice DC /DC która troche gdzies do 20v powyższala by toche napiecie
[ Dodano: 28-04-2006, 20:21 ]
Pewnie... kazdemu by najbardziej pasowalo.czy moze wystarczyloby podlaczyc takie 12v jakie idzie w instalacji samochodu ? bo to by mi najbardziej pasowalo....
Patrz rada Futrzaczka... (nie wierze ze to powiedzialem... )chchialbym wiedziec ktora wartosc jest wazniejsza do zasilania laptopa?
Hmm... troche gdzies jakos... ciekawie napisane. Pozatym znow patrz slowa Futrzaczka (o nie... znowu).musisz kupic sobie przetwornice DC /DC która troche gdzies do 20v powyższala by toche napiecie
Ps. Moja rada ?? Jestes laik, nie wiesz co i dlaczego... nie dotykaj... (mowie serio). Zacznij przygode z elektronika od czegos co bedziesz mogl zrozumiec (choc nie przychodzi mi nic latwiejszego).
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Pajączku... chcesz mnie do piachu wpędzić, czy też rzeczywiście coś rozumiem z tej teorii, ktrą wkuwam?
Ps. Przetwornica... pewnie musiała by być transformatorowa. Same straty: na tranzystorach kluczujących, na trafie, na stabilizatorze...
A może lepsza by była przetwornica pojemnościowa? Choć wiem, czy taki prąd się wyciągnie
Ps. Przetwornica... pewnie musiała by być transformatorowa. Same straty: na tranzystorach kluczujących, na trafie, na stabilizatorze...
A może lepsza by była przetwornica pojemnościowa? Choć wiem, czy taki prąd się wyciągnie
-
- -
lucas286 a ze tak spytam, jakiego napiecia potrzebuje twoj laptopik ? bo moze i moj by pociagnal z samego gniazdka, tylko pytanie jeszcze takie mam czy nie uszkodze laptopa? bo jesli napiecie bedzie niedostateczne to wiadomo ze nie pojdzie ale jesli przewyzszy to moze powstac niemily smrod sie domyslam
a co do laika to zlutowalem kilka ukladow kiedys czy tam zasilacz do cdromu do auta tez zrobilem, takie proste rzeczy potrafie zlutowac przy przedstawionym schemacie ale glebiej sie gubie i taki ze mnie laik
a co do laika to zlutowalem kilka ukladow kiedys czy tam zasilacz do cdromu do auta tez zrobilem, takie proste rzeczy potrafie zlutowac przy przedstawionym schemacie ale glebiej sie gubie i taki ze mnie laik
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie: