Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Godzina w Windowsie XP Pro, ciągłe zmiany...

MAJOR
-
-
Kontaktowanie:
Godzina w Windowsie XP Pro, ciągłe zmiany...

Postautor: MAJOR » 27 kwie 2006, o 08:55

Witam, mam pytanie odnosnie mojej godziny windowsowskiej na pasku zadan, ostatnio przeinstalowalem system i od tamtej pory zauwazylem iz owa godzina po wylaczeniu kompa na dluzej niz 6h zmienia sie na zupelnie inna niz jest w rzeczywistosci. Nie wiem co moze byc tego przyczyna probowalem juz kilku ustawien ale za kazdym razem jest to samo, czy trzeba od nowa stawiac winde bo tylko to szwankuje na tym systemie lecz jest to dosc uciazliwe bo za kadzym wlaczeniem kompa rano musze uaktualniac godzine...
mam winde xp pro.

Proszę nie pisać tematu wielkimi literami, tylko z wielkiej litery... poprawiłem End.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 27 kwie 2006, o 10:43

a może to RTC na płycie głównej szwankuje - czy raczej podtrzymująca mu zasilanie bateria...
jak masz miernik - sprawdź jakie jest na niej napięcie, co?
i krótki test: zrób sobie dyskietkę startową, najlepiej z DOS czy Win95,
zabootuj maszynę z flopika i poleceniem TIME ustaw czas...
wyłącz go na noc, a rano uruchom jeszcze raz z dyskietki i sprawdź czas...
jeżeli się przestawi - to coś ze sprzętem - a jak nie - to prawie na pewno z Windą...

MAJOR
-
-
Kontaktowanie:

PO KŁOPOCIE

Postautor: MAJOR » 27 kwie 2006, o 14:12

problem nie wiem dlaczego ale tkwił w partcji C zauwazylem ze poza godzina znikaja ustawienia niektorych programow, a co najdziwniejsze zdefiniowana partcja C byla jako "niezidentyfikowana" a pozostale ntfs, po formacie i przekonwertowaniu partycji C na ntfs wszystko dziala jak nalezy. :564: :564:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 kwie 2006, o 10:31

Myślę, że problem rozwiązany :)
Zamykam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”