Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dławik i wzór na jego indukcyjność

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Dławik i wzór na jego indukcyjność

Postautor: Sova » 14 kwie 2006, o 16:56

Witam,

Nawinąłem na karaks od sieciówki TS80/5 cewkę i załozyłem go na rdzeń EI84. Teraz po zmierzeniu indukcyjności tego dławika chcę przekształcić wzór na właśnie indukcyjność, tak abym otrzymał przenikalność magnetyczną. Problem w tym, że co książka inny wzór, w jednym jest dużo czynników, w innym tylko trzy, w jeszcze innym przenikalność w ogólne nie występuje itp. Plan mam taki, że podłącze go do generatora prądu zmiennego, nie będzie przez niego przepływać żaden prąd stały, więc nie będe stosował szczeliny, zmierzę indukcyjność w tym układzie. Teraz pomyślałem sobie, że może zastosuje wzór na indukcyjność uzwojenia pierwotnego transformatora - przecież w takim wypadku to taki transformator tylko bez uzwojenia wtórnego. Doradźcie jak mam znaleść tą przenikalność. Oto jego fotki. Bardzo zależy mi, aby ktoś podał w miarę dokładne wzory, w których znajdzie się przenikalność magnetyczna rdzenia, przekrój rdzenia i średnia długość drogi magnetycznej. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Może dodam, że cewka ma 2180zwojów i rezystancję 189,4ohm, pojemności nie znam, ale napewno nie jest duża - mogę jej nie uwzględniać w obliczeniach. Jesli będa potrzebne podam wymiary rdzenia.

[ Dodano: 16-04-2006, 23:34 ]
przekształcić wzór na właśnie indukcyjność
chodziło mi o wzór na ilość zwojów uzwojenia pierwotnego w trafie głośnikowym:

Kod: Zaznacz cały

n1 = 8920 * pierwiastek(Lp * lż / uż * sż) n1 - liczba zwojów uzw. pierwotnego Lp - indukcyjność pierwotnego lż - średnia długość drogi strumienia magnetycznego uż - przenikalność magnetyczna początkowa, bez żadnego prądu spoczynkowego sż - przekrój żelaza
Problem tylko, że nie wiem czy otrzymam z tego to co mnie interesuje i wystarczająco dokładne. Chodzi mi o rząd wielkości, a nie dokładną wartość.
Załączniki
Image000.jpg
Image001.jpg
Image001.jpg (10.03KiB)Przejrzano 890 razy
Image002.jpg

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”