Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zestaw 5.1 kilka pytań.

kornik23
-
-
Zestaw 5.1 kilka pytań.

Postautor: kornik23 » 2 kwie 2006, o 08:24

Witam,
Chciałem zbudować swój własny zestaw 5.1 i mam kilka pytań:
1) Zastanawiałem się nad 5xLM3886 lecz chyba na surround nie będę potrzebował aż takiej dużej mocy ??? co dąć w zamian chodzi mi o kostki z podobnymi zniekształceniami harmonicznymi tzn. max 0,1% na pewno będzie to 2x LM3886 i 3x??? Oczywiście ważna rzeczą jest dla mnie powszechność elementów jak i ich koszt jak i możliwość zastosowania 1 transformatora.
2)A może nie budować ampli tunera tylko kupić najtańszy na rynku tzn. na allegro są od 250 zł a wykonać kolumny własnoręcznie czy to będzie się opłacało ??? czy jakość będzie taka sama jak zrobienie całego zestawu samemu ???
3)Z jakimi kosztami musze się liczyć tzn. chodzi mi o bardzo skromny zestaw moc nie odgrywa tu dużej roli gdyż mam mały pokuj???
4) Co do trafo. jak się je dobiera to chyba najdroższy z elementów???
5)Co sadzicie o tanich głośnikach koło 10-20 zł ???

Awatar użytkownika
Lucius
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Lucius » 3 kwie 2006, o 10:29

Hejka.

Jeśli masz mały pokój, moc nie ma dla Ciebie znaczenia, zależy Ci na jakości i kosztach to proponuję komputerowy system 5.1 firmy Creative:
- niewielka moc w porównaniu do zestawów Hi-Fi, jednak jak na mały pokoik to uwież mi, że duża...
- zadowalająca jakość dźwięku, dobre pasmo przenoszenia i całkiem spoko basy...
- małe gabaryty, co w małym pokoju ma znaczenie i ułatwia ich montarz...
- niska cena i myślę, że sam taniej takiego sprzętu nie zrobisz...

Linki:
Creative :arrow: Zestawy Głośnikowe 5.1 :arrow:
Polecany przeze mnie: Inspire T5900
Lub tańszy odpowiednik: Inspire T5800

kornik23
-
-

Postautor: kornik23 » 3 kwie 2006, o 11:40

W sumie to tez sie zastanawialem nad tym 250 zl to dobra cena ale chcialem cos mocniejszego mysle nad lm1876 10 zl 2x20 W zastosowal bym 3 lub 4 jeden mostek trafo 150 W max 200 mam nadzieje ze zmiescil bym sie za sam wz + trafo w 150 zl ,tylko ze do lm1876 prawie niema pcb :-( i niesety niewiem jak to zaprojektowac w nociekatalogowej sa 2 schematy 1 prosty na poczatku i nastpny bardziej skaplikowany na koncu który mam wybrac czy ma to wygladac tak jak w zalaczniku????
Załączniki
lm1876.GIF

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”