Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

wzmacniacz rozwiązujący równaie

arkus
-
-
wzmacniacz rozwiązujący równaie

Postautor: arkus » 26 mar 2006, o 15:18

Witam wszystkich na forum.
Mam takie pytanie czy jest mozliwa budowa układu na wzmacniaczu który bedzie rozwiązywał takie równania typu: Uwy=2*[(Uwe)^2]+3*Uwe+5 ?
Może ktoś z Was ma adres jakiejś stronki lub wie w jakiej książsce to zostało opisane.
Dzieki za pomoc. :?

Franek
-
-

Postautor: Franek » 26 mar 2006, o 18:06

Na jednym wzmacniaczu operacyjnym tej funkcji nie zrealizujesz. Mnożenie razy 2 lub 3 oraz dodawanie stałej nie stanowi problemu, ale podnoszenie do kwadratu to duży problem. Musiałbyś użyć specjalnych układów mnożących (metoda Gilberta, tzw. zmiany transkonduktancji), lub układów wykorzystujących układy logarytmujące+ alogarytmujące (działające tylko dla dodatnich wartości sygnałów) - ale o taką komplikację układu Ci chyba nie chodzi.
Pewne sugestie znajdziesz w książce "Analogowe układy scalone" Nadachowski & Kulka.

arkus
-
-

Postautor: arkus » 26 mar 2006, o 23:03

Witam wszystkich na forum
Czy mógłby mi to to ktoś spróbować rozwiązać to równanie? I rowiązanie przesłać na maila?
mail to: arkusc@tlen.pl
Dzięki.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 27 mar 2006, o 11:10

Mam prośbę arkus, jeśli już Ci ktoś pomoże, to wrzuć to na forum z jakiś opisem, jestem ciekwy jak takie rzeczy sie robi.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 27 mar 2006, o 12:25

W sumie gdyby nie potega, to mozna by to na jednym wzmacniaczu zrobic. Jednak tutaj mamy wielomian wyzszego rzedu, a to jak wspomnial Franek oznacza spore probemy.

Co jeszcze moge zasugerowac to ksiazke P. Goreckiego "Wzmacniacze operacyjne" wydana przez BTC. Pierwsze 140 stron powinno Ci pomoc zrozumiec problem :twisted:

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 27 mar 2006, o 18:46

Naprędce coś tam narysowałem. Jest to zarys idei- olałem np. jakiekolwiek stabilizacje temperaturowe. Nie jest to zatem układ do praktycznego lutowania. Nie zastanawiałem się też, czy gdzieś nie trzeba odwrócić fazy sygnału, więc choćby dlatego mogą być błędy.
Układ nie akceptuje zmiany znaku Uwe.
Załączniki
zarys idei.jpg

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”